Начало Cвободна Европа Свински уши полетяха към Министерския съвет в 18-ия ден на протеста

Свински уши полетяха към Министерския съвет в 18-ия ден на протеста

0

Сградата на Министерския съвет беше замеряна със свински уши в неделя вечерта. Акцията е част от уличните протести, които искат оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. В неделя се проведе 18-ият ден на протеста.

Един от организаторите на събитието във фейсбук Арман Бабикян призова участниците да се включат в хвърлянето на свински уши. Хора с маски на Бойко Борисов и Иван Гешев бяха затворени в кръг от мрежеста ограда, а върху нея бяха закачени призиви с различно съдържание – за оставка, против застрояването на Черноморието и за реформа в здравеопазването. Част от протестиращите играха волейбол. Бяха блокирани бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“.

Протестиращите са по-малко, отколкото бяха в предишните дни. По различни оценки в неделя около 20 часа те са между 200 и 300 души. Към тях се присъединяват още хора. Около сградите на Министерския съвет и на президентството има засилено полицейско присъствие.

Повод за протестите преди 18 дни беше нагледната видео илюстрация за силното влияние, което ДПС има върху държавни институции, както и последвалото претърсване на президентството, проведено от прокуратурата и полицията.

В петък парламентът одобри промените в пет министерства, но протестите не спряха. Ораторите и участниците твърдят, че се стремят към оставка на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

Източник: Свободна Европа

Сподели: