Начало Cвободна Европа САЩ призоваха за отпор на китайската “тирания”, Пекин затвори американско консулство

САЩ призоваха за отпор на китайската “тирания”, Пекин затвори американско консулство

0

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова съюзническите държави да застанат срещу глобалните „хегемонични” стремежи на Китайската комунистическа партия. Той каза, че САЩ „вече не могат да игнорират основните политически и идеологически различия между нашите страни“.

В реч, произнесена на 23 юли, Помпео заяви, че Китай не може да бъде третиран като „нормална държава, както всяка друга“.

”Ние, свободните нации по света, трябва да предизвикаме промяна в поведението на Китайската комунистическа партия по по-креативен и настойчив начин, защото действията на Пекин заплашват нашите народи и просперитета ни“, каза Помпео.

Държавният секретар говори в библиотеката на бившия американски президент Ричард Никсън в Йорба Линда, Калифорния.

Никсън беше президент от 1969-74 г. и отвори пътя за установяване на дипломатическите отношения на САЩ с комунистически Китай през 1979 г.

Помпео каза, че десетилетията ангажираност не са довели до очакваните резултати за сътрудничество и за демократизиране на Китай. Вместо това Китай „краде нашата ценна интелектуална собственост и търговски тайни“ и отне работните места от Америка, използвайки „робски труд“, добави той.

„Старата парадигма на сляпото обвързване с Китай се провали. Не трябва да я продължаваме, каза Помпео. Свободният свят трябва да възтържествува над тази нова тирания.“

Помпео направи паралел със Студената война и напомни думите на президента Роналд Рейгън от 80-те години за Съветския съюз: „доверявайте се, но проверявайте“. Помпео перифразира този цитат, визирайки Китайската комунистическа партия: политиката на САЩ трябва да бъде „не вярвайте и проверявайте“, каза той.

„Комунистите винаги лъжат, но най-голямата лъжа е, че Китайската комунистическа партия говори от името на 1,4 милиарда души, които са наблюдавани, потискани и се боят да говорят“, каза още Помпео.

Речта на държавния секретар идва два дни, след като САЩ наредиха затварянето на китайското консулство в Хюстън. Това усили вече ескалиралото напрежение между двете държави.

Помпео заяви, че консулството в Хюстън е било „център на шпионаж и кражба на интелектуална собственост“.

От своя страна Китай заяви, че затварянето на консулското представителство „сериозно“ е навредило на отношенията и предупреди, че „трябва“ да отмъсти.

В петък Пекин нареди затварянето на американското консулство в югозападния град Чънду, като отговор на затваряне на китайското представителство в Хюстън, Тексас.

Взаимоотношенията между двете най-големи икономики в света бяха обтегнати заради начина, по който Китай се отнесе към пандемията от коронавирус, от ерозирането на правата и свободите в Хонконг, както и от търговските спорове и претенциите на Пекин върху части на Южнокитайско море.

Вашингтон усили натиска върху Китай и заради грубите нарушения на правата на човека в региона Синдзян, където Китай вкара над 1 милион уйгурски мюсюлмани и други групи в трудови лагери и затвори.

Източник: Свободна Европа

Сподели: