Начало Cвободна Европа „Нищо оптимистично“. От март досега коронавирусът е засегнал над 10 000 души

„Нищо оптимистично“. От март досега коронавирусът е засегнал над 10 000 души

0

През изтеклото денонощие са открити 270 случая на заразени с коронавирус в България. Броят на направените тестове е 5963. Данните са от Националната информационна система.

Премината е психологическата граница от 10 000 заразени и в момента общият брой на потвърдените случаи с COVID-19 е 10 123 от началото на пандемията.

В отговор на пандемията от коронавирус, обявена от Световната здравна организация, България поддържаше стриктни ограничителни мерки от 13 март до 13 май 2020 г. с общо 2069 случая на COVID-19 в този период. След тази дата ограничителните мерки постепенно бяха отменени.

През изтеклото денонощие най-много са откритите заразени в столицата – 55 души. Следват областите Пловдив с 39 заразени, Благоевград – с 26, Варна – с 22.

Осем души с коронавирус са загубили живота си в последното денонощие. Така общият брой на жертвите в България става 337.

„Данните към момента не сочат нищо оптимистично“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред бТВ в петък вечерта. Той призова да се спазват правилата за дезинфекция и дистанция, както и ограничаване на контактите.

В понеделник кабинетът ще предложи мерки за справяне с разпространението на заразата, заяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов.

Източник: Свободна Европа

Сподели: