Начало Cвободна Европа “Оставка!”, “България!”, фанелка с Живков, руски флаг. БСП празнува на жълтите плочки

“Оставка!”, “България!”, фанелка с Живков, руски флаг. БСП празнува на жълтите плочки

0

Хиляди социалисти се събраха в София за ежегодния си празник, който прерасна в митинг срещу правителството.

Всяка година в края на юли или началото на август социалистите се събират под връх Хаджи Димитър в Стара планина, по известен като Бузлуджа. Те отбелязват Учредителния конгрес на Българската социал-демократическа партия, състоял се през 1891 г. на същото място. През тази година епидемията от коронавирус попречи на БСП да организира традиционния си събор отново на Бузлуджа и така за първи път той се проведе в столицата.


Шествието на социалистите тръгна от пл. “Александър Невски”, премина по ул. “Г. С. Раковски” и по бул. “Дондуков”, и стигна до площада пред Министерския съвет. Хората скандираха “Оставка”, “България” и “Мафия”. Те носеха плакати, съвпадащи с тезите на протеста, който продължава в цялата страна от 17 дни с искане за оставка на правителството и главния прокурор: “Само обединени сме силни”, “Не на властта на всяка цена”, “Искаме да останем в България”.


“Тук сме заедно, за да спасим България от мафията”, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова пред сградата на Министерския съвет. Тя се обърна задочно към премиера с думите: “Г-н Борисов, ще останете в политическата история с една емблема – едно чекмедже, пълно с пари, и един пистолет до главата Ви, за да ги пазите”.

Нинова визира снимки, разпространени анонимно преди месец, на които се вижда спалнята на премиера и отворено чекмедже на нощно шкафче, пълно с банкноти от по 500 евро. Върху нощното шкафче има пистолет. Една от снимките беше призната от премиера за автентична.

По време на шествието на социалистите в събота се виждаха плакати “Спим до книги, не до пистолети” и “Десет шкафчета стигат”.


Празникът на социалистите съвпада с протестите, които се провеждат в големите градове. По-рано тази седмица Корнелия Нинова призова левицата да участва в митингите и шествията. Хетерогенният състав на протестиращите, сред които има социалисти, десни избиратели, националисти, природозащитници от левия и десния спектър, интелектуалци и студенти с разнородни убеждения, е основен белег на протестите.


“Протестираме за същото, за което протестира голяма част от България – за край на корупцията. За това е протестът на БСП “, каза зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Крум Зарков.


Сред симпатизантите имаше и такива, които носеха руски знамена. Корнелия Нинова се снима с човек, облякъл фанелка със снимка на Тодор Живков на гърдите.

Източник: Свободна Европа