Начало OFFNews 9 пожара бушуват и днес в България, 216 сигнала за нови огнища само за 24 часа
0

9 пожара бушуват и днес в България, 216 сигнала за нови огнища само за 24 часа

0

Девет активни пожара бушуват в България и днес. Два са “по-сложни” – в Кюстендилско и в землището на село Беренде, каза гл. инсп. Стефан Стефанов от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в интервю на БТА. Той увери, че няма опасност за хора и къщи.

Сред другите активни е този над село Розино, община Карлово. На терен там и днес са военни и специализирана техника – 28 души и 4 бр. техника на 61-ва Стрямска механизирана бригада, информира Министерството на отбраната тази сутрин. От 5 ч сутринта военните работят за овладяването на пожара и ограничаване на разпространението му.

“Сложността на пожарите идва от тяхната големина, площта, която са обхванали и възможността за достъп на техника за гасене. Такъв беше пожарът в подножието на Стара планина, около Розино. Там се наложи намесата на хеликоптер на Министерството на отбраната, тъй като достъпът е много труден – пресечена местност, наличие на вятър и върхов пожар, които го правят много труден за пожарогасене.

В района на Кюстендил бяха засегнати около 3000 декара иглолистна гора и изгоряха 15 постройки. Там, наличието на силен вятър и предпоставките за бързо развитие на пожара – непочистена тревна растителност, невъзможност за обхващане целият фронт на пожара и неговото развитие, дават сложността на такова произшествие”, обясни гл. инсп. Стефанов.

През последните 24 часа оперативните звена са реагирали на 216 сигнала за пожари. Повечето са в сухи треви, стърнища, отпадъци, нелесопригодни площи и горски площи. С тях от началото на месеца общия им брой достига 4500. 

Предпоставките за възникването са няколко: суха и непочистена растителност, стопански дейности в полето и в гората, туристическа дейност. Най-основната е неправилна или небрежна работа с открит огън на място. Друга е късото съединение – в последните дни са станали именно такива инциденти в малки населени места, от което пламва суха трева. Третата е използването на неизправна техника и неподготвеността на хората при искра или друго да се справят с възникналия пожар.

“Призоваваме хората, които работят на полето – нека носят със себе си тупалка, да имат резерв един пожарогасител, защото това ще има помогне, ако стане беля да реагират адекватно и навреме, и да спестим много усилия”, каза още гл. инсп. Стефан Стефанов.

Гори не само в България, а и в съседните ни страни. По този повод гл. инсп. Стефанов успокои, че няма огнища близо до границата ни.

“Ние разполагаме със сертифициран, добре оборудван и подготвен модул от над 100 души за наземно гасене на пожари, който е участвал вече в няколко международни мисии. Той е покрил всички изисквания на ЕС и е в постоянна готовност до 24 часа да бъде дислоциран”, каза още Стефанов.

България е част от механизма на ЕС за гражданска защита и по него имаме възможност, ако се наложи, да поискаме съдействие от европейските държави, които разполагат със специализирана въздушна техника за гасене.

Какво да правим, ако попаднем в критична ситуация и как да не предизвикваме пожар? Информация по този въпрос е публикувана в сайта https://pojarna.com/

Източник: OFFNews