Начало OFFNews Прокурори избират свой за ВСС, протест пред Съдебната палата
0

Прокурори избират свой за ВСС, протест пред Съдебната палата

0

Над 1530 прокурори избират днес нов представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Гласуването ще е с бюлетина в Съдебната палата или дистанционно. 

Единственият кандидат е Евгени Иванов, избирателната секция е една. 1312 от държавните обвинители ще гласуват дистанционно, останалите ще пускат бюлетина от 8 до 18 часа. Сред избралите онлайн варианта са главният прокурор Иван Гешев и екипа му.  

Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от имащите право на глас, а за да бъде избран Иванов трябва да получи подкрепата на повече от половината от действително гласувалите. 

МлаДа България, Национален младежки клуб към ДСБ и Да, България организират протест по време на избора пред Съдебната палата. 

„Кандидатът е един – Евгени Иванов, председател на асоциацията на прокурорите и обвинител във Военно-апелативна прокуратура. Състезание с един кон. Също както фарса с Гешев“, пишат организаторите на „Не на мафията в прокуратурата“ във фейсбук. Според тях „изборът му за член на ВСС гарантира бетонирането на модела, който доведе до пълен разпад на съдебната система и върховенството на закона“. 

Каним Вас, гражданите, да се присъедините към протеста срещу мафията, превзела съдебната система. Нека спрем това безумие!, пишат още от Демократична България. 

Източник: OFFNews

Сподели: