Начало OFFNews С още една подписка беше поискан достъп на журналистите до депутатите
0

С още една подписка беше поискан достъп на журналистите до депутатите

0

Още една подписка срещу ограниченията за работата на журналистите в парламента беше внесена днес от репортера на БГНЕС Владимир Христовски в деловодството на Народното събрание. От 2 септември парламентът се премести в сградата на бившия Партиен дом.

Първата подписка беше внесена на 16 септември. 

Там журналистите се изолирани в приземния етаж и нямат никакъв достъп до депутатите. Пленарната зала е няколко етажа нагоре, а движението на репортерите, фотографите и операторите по кулоарите на Народното събрание е ограничено и от турникети, които не се отварят с картите им за достъп. Така информацията се контролира от партийните пиари, които “свалят” депутати за пресконференция на приземния етаж, само когато имат „желание“ или интерес от това.

Петицията е събрана онлайн и в нея са се подписали около 240 души, като не всички са журналисти. Тя е адресирана до президента, премиера, председателя на Народното събрание, омбудсмана и политическите партии.

„Наред с множеството технически проблеми, все още няма отговор КОЙ и защо отряза достъпа на журналистите до народните избраници и КОЙ нареди връзката с депутат да се осъществява чрез PR на партията, който удобно може да го скрие или да реши от негово име, че сега не е удобно да отговаря на въпроси?“, гласи част от текста на петицията.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се оправда, че в новата пленарна зала журналистите са отделени и нямат достъп до депутатите по решение на Георги Пирински от БСП, който беше председател на 40-ия парламент (2005 г.). 

„Премиерът Бойко Борисов многократно е казвал как сме свободни, как имаме право да задаваме всякакви въпроси, как той ни отговаря“, заяви Христовски, който се надява на намесата на Борисов. 

Източник: OFFNews

Сподели: