Начало OFFNews Борисов връща брифингите за коронавируса 
0

Борисов връща брифингите за коронавируса 

0

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се върнат седмичните брифинги за медиите за епидемичната ситуация у нас, съобщиха от правителствената информационна служба след среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

„България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа. Страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред“.

Това е докладвал министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на Борисов.

На срещата са били председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и министърът на финансите Кирил Ананиев, съобщават от Министерския съвет.

Здравният министър е изтъкнал, че България заедно с още три страни са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа била за покачване от плюс 22%. 

„В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“, е заявил Бойко Борисов. Премиерът бил категоричен, че няма да се правят КПП-та и опровергал всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората. Борисов изтъкнал, че държави с по-строги мерки от тези в България в момента са с много по-лоши показатели от нас.

„На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. „Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората“, категоричен бил премиерът, цитиран от правителствената служба.

 Ананиев е докладвал още, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и за лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса, като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Източник: OFFNews

Сподели: