Начало OFFNews 6 месеца пациенти от Бергамо не могат да се възстановят от COVID-19
0

6 месеца пациенти от Бергамо не могат да се възстановят от COVID-19

0

Близо половината от хората, заболели от COVID-19 в Бергамо – най-засегнатият от болестта район в Италия, все още не могат напълно да се възстановят от заболяването, сочи ново проучване, цитирано от The ​​Washington Post.

Повечето пациенти продължават да се оплакват от симптоми на болестта, макар отдавна да не са болни.

Бергамо и околните градове и села бяха най-сериозно засегнати от пандемията в Италия. Само там са регистрирани общо 6000 смъртни случая от COVID-19.

Проучването са продължителните ефекти на болестта върху тялото е започнато през май месец и се базира на данни, събрани от хора, преборили се с болестта. Те били следени всеки ден с кръвни проби, изследвания на сърцето и белите дробове. Направени са им и подробни интервюта как се чувстват – физически и емоционално.

От първите 750 участници в изследването около 30% се оплакали от затруднения в дишането, като при тях били открити белези на болестта и в белите дробове.

Други 30% имали кръвни съсиреци и разнообразни възпалителни проблеми. Сред продължителните ефекти от болестта са косопад, тежка умора, депресия, загуба на памет и болки в краката.

Подобно проучване не се прави за първи път в Бергамо. Преди време стана ясно, че повечето жители ще имат хронични здравни проблеми след преболедуване с COVID-19.

Източник: OFFNews