Начало OFFNews 51 концерта и събития в програмата на 51 издания на Софийски музикални седмици
0

51 концерта и събития в програмата на 51 издания на Софийски музикални седмици

0

Петдесет и първото издание на фестивала “Софийски музикални седмици” започва на 6 септември в София.

Това се случва след няколкомесечно отлагане, свързано с мерките, които наложи извънредното положение у нас. За това какво да очакваме в програмата на фестивала, който е част от културния календар на Столична община, за акцентите и фокусите в програмата разговаряме с доцент д-р Момчил Георгиев – програмен координатор на “Софийски музикални седмици.

Доцент Георгиев, петдесет и първото издание на „Софийски музикални седмици“ започва само след няколко дни – на 6 септември. Отлагането на фестивала поради извънредното положение отрази ли се на програмата – паднаха ли някои събития, появиха ли се нови? И какви са важните акценти в предстоящата фестивална програма?

Разбира се фестивалът няма да е същият, който бе първоначално планиран, но от друга страна визията, размерът и съдържанието се запазиха в голяма степен. Промяната на периода на провеждане доведе и до промяна на някои от солистите и участниците, но като цяло се опитахме да запазим формата. Най-сложно е с участниците, които идват от Съединените щати, от Япония, от дестинации, които изискват карантина. Поради тази причина сме предвидили и алтернативни форми като стрийминги, онлайн участия, записи – форми, които за първи път ще приложим във фестивала.

Въпреки извънредните обстоятелства има някои много интересни имена. Веднага се хващам за диригента Саша Гьотцел.

Програмата, която той ще дирижира е изцяло от Густав Малер – неговият вокален цикъл, както и Adagio от Пета симфония. Разбира се, Малер няма да звучи в дължините, които познаваме (една малерова симфония е достатъчна да запълни самостоятелен симфоничен концерт – Б.Р.) – това е заради епидемичните изисквания за липса на пауза по време на класически концерт и за продължителност не повече от час – час и нещо. Но изобщо така наречения „есенен полусезон“ на Софийска филхармонияе бляскав – Диана Дамрау на откриването (6 септември), Джанлуиджи Джалмети с Андрей Гаврилов, Борис Белкин – това са звезди от световна класа, които са украшение за всеки фестивал.

Фестивалът винаги поставя на фокус определен творец. Тази година това е композиторката Албена Петрович – Врачанска. Популярна в световен мащаб и като че ли не чак толкова популярна у нас, тя живее в Люксембург.

Тя е възпитаничка на плевенското музикално училище и Софийската музикална академия. Живее в Люксембург и пише много музика – оркестрова, вокална, камерна. Тя се отличава с един много интересен, разпознаваем почерк, постмодернизъм, който е същевременно не лековат и хлъзгащ се по леките жанрови характеристики, което се среща при някои съвременни композитори. Албена Врачанска има силен афинитет към тембъра, към нюанса. Тя е „композитор във фокус“ и ще има пет произведения във фестивала тази година, включително с две камерни опери, с камерни произведения в 5 концерта.

Тази година е на годишнините. Като започнем от голямата годишнина – 250 години от рождението на Бетовен, минем през Хенри Пърсел, Карл Щамиц и Габриел Форе, та стигнем до българските композитори Андре Букурещлиев, Константин Ганев, Йордан Дафов, Кирил Илиевски , който наскоро ни напусна, Йордан Гошев, Христо Йоцов.

Годишнините са жалонни. Като започнем от Бетовен, който присъства в цялата програма на фестивала – всеки втори концерт (а те са над 50) има Бетовен в програмата си. Нещо повече – ние ще предложим много интересни ракурси към Бетовен – например шеста (Пасторална) симфония в транскрипция на Ференц Лист, който ще бъде изпълнена от Иван Дончев. Това е нещо, което не се свири всеки ден – транскрипциите на Лист са толкова трудни в техническо отношение, че дълго време се е считало, че само Лист може да ги изпълнява. Ще прозвучи и тройния концерт за цигулка, виолончело и оркестър в аранжимент на Райнеке за трио – но „раздадено“ така, че мнозина музикални критици казват, че е по-добро от оригинала. Също така Анжела Тошева ще изпълни цикъла „На далечната любима“, отново аранжимент на Лист. Софийски солисти пък ще изпълнят оркестрова версия на неговия струнен квартет „Сериозо“ опус 95.
Не трябва да пропускаме и нашите годишнини – Христо Йоцов навършва 60 години. Събитието ще се състои в Софийска художествена галерия, където ще прозвучат „Картини от една изложба“ в аранжимент на Красимир Костов – изключително талантлив български пианист, който живее в Мюнхен. Йордан Гошев също навършва 60 и ще има свой авторски концерт на 8 септември. Ще почетем и Кирил Илиевски, който без време ни напусна, оставяйки едно много богато творчество, с концерт на 1 ноември.

Софийска филхармония и Гидон Кремер за мен е едно от топ събитията на този фестивал. С програма, включваща Гия Канчели и Арнолд Шонберг.

Разбира се, Гидон Кремер е име, което не може да се сравни с никое друго по отношение на съвременната музика. Много от съвременните композитори са били провокирани именно от него да пишат произведения, които той да изпълнява – Шнитке, Арво Пярт, Губайдулина, Силвестров и много други. И такова име да е гост на Софийската филхармония е нещо наистина престижно.

Виждам, че много млади музиканти ще имат свои концерти в рамките на 51 издание на Софийски музикалнио седмици. За мен това е скрития акцент на фестивала. На първо четене виждам млади и много талантливи музиканти, които сега завършват Музикалното училище в София или са 1 курс студенти – визирайки концерта на 18 септември и младите музиканти Петър Дюлгеров, Виктор Тренев, Сион Найман. Младата и изключително талантлива пианистка Надежда Цанова ще участва в няколко концерта в рамките на фестивала.

Софийски музикални седмици традиционно дават сцена на младите музиканти. Тази година освен изброените от вас ще можем да слушаме и Николай Маринов, Марин Гонев, докторантите от Национална музикална академия. Това е мисия на Софийски музикални седмици – да дава сцена на младите български музиканти, да предложи първия запис, тъй като фестивалът се записва изцяло от Българското национално радио и има излъчвания и за европейски радиостанции.

Един „пандемичен“ въпрос – спрямо удължаването на извънредното положение, за сега до 30 септември какви са специалните изисквания към вас? Предполагам билети до 50 процента от капацитета на залите?

Да, точно така. Вече бе проведен един концерт от съвпътстващата програма. Ще има и стрийминги – благотворителния концерт за закупуване на нова арфа в Музикалното училище например или концерт с нова българска музика с премиера на Стоян Бабеков в залата на СБК. Така, че на практика ще имаме и по-широка аудитория от тази, която ограниченията на извънредното положение налагат. Има и концерти с вход – свободен.

С какво ще бъде открит фестивала „Софийски музикални седмици“?

На 6 септември от 19.00 часа в Зала България ще бъде първият концерт от фестивала „Софийски музикални седмици“. Концертът е на Софийска филхармония под палката на маестро Павел Балев – български диригент със световна кариера. Солисти са световноизвестното сопрано Диана Дамрау и Никола Тесте – бас. Концертът ще включва арии от любими опери. Изобщо програмата на фестивала ще е балансирана между много популярни произведения и български премиери. Например нови произведения на академик Васил Казанджиев, на Георги Арнаудов. Фестивалът отново ще бъде мост между източни и западни музиканти, като, въпреки извънредното положение в цял свят тази година очакваме музиканти от 11 различни страни.

Ще има ли събития извън музикалните?

Да, ще има представяния на книги например. Ще бъдат представени изключителни трудове за Георги Арнаудов, за Владимир Наумов, за Димитър Христов, за Руслан Райчев, книгата на академик Карталов „Моят Вагнер със Софийската опера“.

За накрая оставям един по-обикновен въпрос – откъде хората могат да си купуват билети за предстоящите 51 концерта от фестивала „Софийски музикални седмици“?

Билети за целия фестивал се продават на касата на Зала „България”, както и чрез: TicketsBG.com, Eventim.bg, ePay-GO, EasyPay, Bilet.bg и техните партньори. Билетите с отстъпка за учащи и пенсионери. За спектаклите, които ще бъдат играни в театър „Сълза и смях“ (те са два на камерни опери) съответно ще могат да се закупят билети и от касата на театъра.

Източник: OFFNews