Начало OFFNews Ден 18 на протеста: Пърформанс натика Борисов и Гешев зад решетки, свински крачета полетяха към МС (на живо)
0

Ден 18 на протеста: Пърформанс натика Борисов и Гешев зад решетки, свински крачета полетяха към МС (на живо)

0

Около 17 ч днес, за осемнадесети пореден ден, протестиращи започнаха да се събират на площада между Министерския съвет и президентството в София.

Антиправителственият протест продължава с искане за оставките на министър-председателя Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

И днес OFFNews ще следи демонстрациите в София и страната.

По-рано днес Отровното трио публикува апел до президента, лидерите на политически партии, НПО-тата и синдикатите и ги подкани да призоват симпатизантите си към гражданско неподчинение. Целта е да се блокира страната на 29 юли и да се формира митинг-протест в столицата същия ден от 10 ч.

Митинг-автошествие се проведе днес и в Дупница. Протести има в Пловдив, Варна, Русе, Благоевград и др.

[embedded content]

22:05 Протестът отново е на Орлов мост. Демонстрантите намаляват чувствително.

21:56 Протестът е пред сградата на БНТ на ул.“Сан Стефано“. „Казваме на Кошлуков едно голямо „Довиждане“ и „Кошлуков – прасе, вън от БНТ“ скандират хората – около 100 души.

21:50 Шествието завива по ул. „Шипка“.

21:40 Множеството е на ул. „Оборище“ и скандира „Елате с нас! Протестът е за вас!“ Хора от жилищните сгради се показват по прозорците и аплодират протеста.

21:27 Протестът е на ул. „Черковна“.

21:20 Протестът тръгва по бул. „Михай Еминеску“ в посока Румънското посолство. Движението на кръстовището до посолството е блокирано. Крайната точна на шествието е БНТ.

21:05 Протестиращите тръгват по „Цариградско шосе“. Движението е спряно. Паркираните там полицейски коли се отдръпнаха и пуснаха множеството. Протестът до момента е изцяло мирен.

20:50 Орлов мост е блокиран от демонстрантите.

20:40 Протестиращите се увеличават. Вървят по бул. „Цар Освободител“ в посока Орлов мост.

20:30 Протестиращите тръгват към Орлов мост. Арман Бабикян, един от организаторите от Отровното трио, приканя хората да минат през БНТ и да поздравят генералния директор Емил Кошлуков.

Около 20 ч Протестиращи замерят Министерския съвет със свински уши.

19:50 Протестиращите са около 1000. Започнаха изказвания от трибуната. Изказват се популярни лица, сред които Мартин Заимов, както и участици – майка на дете с увреждане; 31-годишен българин, живеещ във Великобритания; студент по право – бивш служител в армията; студент по право във Франция.

Множеството бе призовано да скандира „Бойко, след от джипа“. Припомнят, че ВСС е излязъл в двумесечна ваканция, като преди това е одобрил 15 щатни бройки за охрана на главния прокурор.

[embedded content]

19:36 Множеството мести импровизирания затвор със затворниците между площада пред президентството, Партийния дом и Министерския съвет.

19:30 Броят на демонстрантите се покачи многократно, скандират бурно „Оставка“.

19:19 Започва пърформанс „Роби на системата“. Хора в символични окови се освободиха от тях и натикаха двама мъже с маски на Борисов и Гешев зад решетки.

Някои от участниците в пърформанса носят медицински униформи. На решетките залепиха плакат „Частните болници да са частни без здравната каса“. На дрехите на други имаше надписи „музикант“ и „строителен работник“. те също залепиха плакати на решетките.

19:00 На площата пред президентството има неколкостотин протестиращи, които скандират за оставка.

Източник: OFFNews

Сподели: