Начало OFFNews Падна беговият рекорд при жените в 100-километровата Обиколка на Витоша
0

Падна беговият рекорд при жените в 100-километровата Обиколка на Витоша

0

С впечатляващ рекорд завърши 100-километровата Обиколка на Витоша при бегачите. 37-ото издание събра на старт над 580 състезатели, които потеглиха по трасето точно в полунощ срещу неделя.

Най-много овации заслужи шампионката при жените Мария Николова. Освен че записа шеста победа при десетото си участие, тя прати в историята собствения си скоростен рекорд, като финишира за 9.17:32 часа, с повече от 20 минути по-бързо от досегашното си върхово постижение.
Наред с това Мария финишира с пето време от всички участници.

„Бях разпределила прецизно силите си, което е много важно в подобно предизвикателство. През нощта имаше гъста мъгла над язовир Студена и на Ярема, допълнително трасето бе влажно и на места доста кално от проливния дъжд. Щастлива съм с рекорда, продължавам към следващата година и следващото изпитание,“ заяви шампионката след финала.

При мъжете се заформи оспорван двубой между шампиона от 2016 година Ивайло Атанасов и майстора в планинските бягания Кирил Николов-Дизела. Двамата се движеха рамо до рамо до село Чуйпетлово, но там Николов получи болки от възпаление на стара травма и се отказа.

Атанасов продължи без да намалява темпото, за да триумфира на финала с лично постижение от 8.18:20 часа, само на 6 минути от рекорда на трасето. Среброто бе за Стефан Иванов, финиширал 40 минути след шампиона, а бронза заслужи Тодор Георгиев.

„Трасето допълнително се усложни от падналия порой, на места в маратонките ми влизаше много кал и това затрудняваше бягането. Малко не стигна за рекорда, но предизвикателството остава,“ каза след победата си 32-годишният учител по философия Ивайло Атанасов.

Над 100 атлети се впуснаха в супер изпитанието „200 км“ – да обиколят Витоша първо с велосипед и след това с бягане.

Супер героят на уикенда се казва Самуил Вълчев, който запази лидерството си от първия ден с велосипеда и накрая спечели златото при дуатлонистите с 16.17:11 ч. (5.08:56 ч. колоездене и 11.08:15 ч. бягане)

Предния ден Александър Алексиев-Машината записа трета поредна победа при колоездачите. Резултатът му отново е уникален – 3.56:32, на 48 секунди от собствения му рекорд на трасето от миналото лято, когато стана първият в историята обиколил планината под 4 часа.

Втори и трети завършиха неговите съотборници от „Велораптър“ Владислав Гюров и Калин Русев.

При жените с велосипед Христина Козарева очаквано защити титлата си от миналата година. Състезателката на „Велораптор“ финишира за 5.29:02 часа.

Суперсензация бе второто място на едва 12-годишната Йоана Вълканова от „Олимп“, финиширала на 19 минути след шампионката. Трета е Ивета Костадинова.

Събитието, известно още като „Витоша 100“ е част от инициатива „София – европейска столица на спорта, бе пренасрочено тази година от юни за юли и се състоя при строго спазване на здравните изисквания.

На старт застанаха представители на 22 държави, част от тях с цели отбори. Много от заявилите участие от чужбина обаче не можаха да се включат поради наложената карантина в техните държави при завръщането им от България.

Общият брой на чужденци надмина 100, сред тях служители на редица посолства у нас.

„Софийска вода“ отново връчи на призьорите ваучери на стойност над 3000 лв., отделно предостави водоноска на яз. Студена и друга водоноска с душове на финала. Общият награден фонд бе над 10 000 лв.

Източник: OFFNews

Сподели: