Начало OFFNews Ден 15: Президентът: Залогът е България! Мутри, вън!
0

Ден 15: Президентът: Залогът е България! Мутри, вън!

0

Президентът Румен Радев се обърна към многохилядния митинг от протестиращи, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и кабинета му и на главния прокурор. Радев обяви, че желанието за свобода, законност и справедливост са обединили всички поколения. А залогът е България.

Протестиращите се заканват идната сряда да блокират цялата страна. А тази вечер ще бъдат блокирани 9 възлови места в столицата. Утре в 17 ч. отново ще има протест в Триъгълника на властта.

Хронология на протеста:

21:14 ч. – Митингът тръгва да блокира кръстовища. Първото от тях е Орлов мост. След това паметника Левски, паметника на Патриарх Евтимий, площад „Македония“. Ще бъде затворен и Лъвов мост. Общо 9 места. Арман Бабикян от Отровното трио обяви: „Утре в 17 ч. обратно тук, ще му затворим държавата, накрая и него.“ Хората тръгват към деветте артерии на столицата с развети знамена.

21:00 ч. – Друга жена от митинга казва, че пример за голяма корупция е национална детска болница. „Предлагат ни да бъдем наблюдатели и да гледаме как крадат нашите 100 млн. лв. За два месеца си направиха държавна фирма, за да преместят тези пари, за да може, и да падне правителството, да откраднат пак парите ни. Не сме съгласни да гледаме как унищожават бъдещето на децата ни, искаме си държавата. Оставка!“

20:55 ч. – Една от протестиращите заяви: „Бойко Борисов не успя да ме изгони, и Гешев няма да се справи. Принудихме прокуратурата да си отвори очите за ТЕЦ-а на Доган.“ 

20:45 ч. – Адвокат Николай Хаджигенов призова: „Следващата сряда да затворим цялата страна“. Има призив утре сутрин да затворят магистрала „Тракия“ и цялото Южно Черноморие. „Ние сме тук за оставка и затвор на всички мафиоти“, скандират хората.

20:22 ч. – Протестиращите хвърлят листа хартия, все едно са подадени оставки. Президентът Румен Радев излиза при хората. Той се обръща към многохилядния митинг: „Днес аз съм длъжен да се обърна към вас. 15-и ден площадите са пълни с надежда и непримиримост. Хиляди хора протестират не само у нас. Плакатите казват много истини, които медиите премълчаваха. Желанието за свобода, законност и справедливост обединяват всички поколения. България излезе от хипнозата на пропагандата. И светът отправи поглед към нас. Вие не се уплашихте от обидите и заплахите. Никога българите не са били по-единни помежду си. Почтените хора няма да се предадат и да робуват повече. Европейска България е нашето бъдеще. Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор. Надяват се, че летните отпуски ще ви разколебаят. Ако имат смелостта, да слязат и да ви погледнат в очите ще разберат, че това няма да стане. Оставките са първата и най-важна стъпка към честни избори. Нужен ни е нов парламент. Път за конституционна реформа. На много плакати прочетох „Заедно. Залогът е голям, залогът е България“. Всички вие пишете историята. Мутри, вън!“

20:09 ч. – На площада вече са няколко хиляди. Те си предават фалшиви банкноти.

19:39 ч. – Площадът пред правителствената сграда е покрит със семки и бонбони. Хората призовават да не се замерят полицаите и призовава за оставка и затвор.

19:25 ч. – Протестиращите се отправят към сградата на Министерския съвет. Викат „Оставка“. Там ги чака кордон от полицаи, който се сгъстява. Към МС хората хвърлят семки и бонбони.

19:21 ч. – На площада пред президентството хората вече са към 500. Прииждат и други.

19:18 ч. – Организаторите на митинга са приготвили пърформънс със семки и бонбонки.

19:11 ч. – Протестиращите издигат плакат, на който пише: “Аз не те познавам, но те обичам, смели Българино! Благодаря ти, че не се страхуваш и сега сме заедно с теб срещу всичките, които продадоха и предадоха България! Оставка!!! България е на честните и смели българи, на протестиращите!

19:06 ч. – Протестиращите носят плакати със саркастично съдържание.

18:51 ч. – свири музика на Pink Floyd и Бон Джоуви. Хората все още се събират.

 

18:40 ч. – Демонстрантите все още се събират край фонтана пред Президентството

Източник

Сподели: