Начало OFFNews НС: Пари за ток от студения резерв ще се дават само на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“
0

НС: Пари за ток от студения резерв ще се дават само на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“

0

Със 105 гласа „за“ 12 „против“ и нула въздържали се депутатите подкрепиха днес предложението пари за ток от студения резерв да се дават само на държавната компания ТЕЦ „Марица Изток 2“. Досега най-много средства получаваха ТЕЦ Варна, ТЕЦ Бобовдол и ТЕЦ Марица 3.

Предложението бе обявено вчера от премиера Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова.

Днес в пленарната зала БСП подкрепи текста с мотива, че енергетиката трябва да бъде стабилна. 

„За нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата, а тя без функционирането на ТЕЦ „Марица Изток 2″ е невъзможна“, заяви Таско Ерменков.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че следващият министър, който ще бъде освободен, ще е най вероятно министърът на енергетиката. По думите му поправката нарушава принцип в енергетиката, заложен още от 2003 г. Той определи, че законовите промени се правят не на рационален принцип, а на основата на партийна омраза.

Валентин Николов от ГЕРБ призна, че решението е политическо.

„Най-лошото, което направихме е, че допуснахме политиката в енергетиката и то строго специфичен сектор в българската икономика, в българската сигурност. За съжаление, това се случи. Понеже цялата обстановка в момента в България в момента вече е политическа – много рано започнаха предизборните кампании, всичко вече е политика“, заяви Николов, цитиран от БНР.

Промените бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката.

Източник

Сподели: