Начало OFFNews Само Нинова ли не вижда, че България изнася оръжие за Украйна?

Само Нинова ли не вижда, че България изнася оръжие за Украйна?

0

“България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям. Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия.”

Това заяви вчера Корнелия Нинова – лидер на БСП, вицепремиер и министър на икономиката, която в това си качество слага подписите си върху лицензите за износ на оръжие, муниции и стоки с възможна двойна употреба. Въпреки категоричността й, износът на българско оръжие е в небивал възход от началото на войната в Украйна. Това се вижда и от броя на разрешителните, подписани от самата Нинова, както и от броя на транспортни самолети, които кацат в София и Бургас всеки ден, а в някои дни и по два пъти, и летят до полския град Жешов. Летището на намиращия се на 90 км от Украйна град е превърнато в логистичен хъб за разпределяне на военни и хуманитарни помощи за Украйна.

От Бургас до Жешов два пъти дневно

Украинската карго компания „Меридиан“ лети често до Жешов от Бургас. Единият от самолетите й Ан-12 с опашен знак UR-CAJ има седем полета само от 22 до 26 април според данните на flightradar24.com. Друг Ан-12 на същата компания UR-CIC е летял по същия маршрут на 24 април.

На 25 април на летище София беше сниман Ан-124-100M Руслан с опашен знак UR-82008 на украинската карго компания „Антонов“. Руслан е най-тежкотоварният серийно произвеждан самолет в света. От началото на войната транспондерите на Руслан-ите са изключени, но когато са в полет, те все пак попадат в зоната на сайтовете, проследяващи самолети. Разследващият журналист Христо Грозев от Bellingcat e забелязал, че самолетът Руслан на „Антонов“ е кацнал на 24 април вечерта на летище София. Транспортни самолети на армията на САЩ също са били чести “гости” на българските летища от началото на войната.

Износът на оръжие се е увеличил три пъти

Вчера депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев показа документи за два полета, извършени от летище София за Жешов, които са за износ на 600 000 бройки 30- и 40-милиметрови снаряди. Те са извършени от българска авиокомпания и украински авиооператор. Фирмата, която ги получава, е полска, но те са кацнали на границата на летището до границата с Украйна, добави Гаджев. Полетите са били на 4 и 5 април.

Оглавяваната от Нинова експортна комисия е разрешила сделки за над 316 млн. евро за ЕС през първия месец и половина от войната – от 20 февруари до 13 април. Сумата е посочена в отговор на парламентарен въпрос към Корнелия Нинова от Гаджев. За аналогичния период на миналата година числото е 117 млн. евро. Тъй като Западна Европа едва ли има нужда от морално остаряло оръжие и боеприпаси от съветските времена, каквато основно произвеждат българските заводи, е почти сигурно, че износът е за Украйна. В отговора на Нинова се посочват и държавите, към които отива специалната продукция: Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония. Запознати предполагат, че почти цялото количество е изнесено в Украйна. Една от сделките е била за Европейската агенция за гранична и брегова охрана, чието седалище е в Полша. Тя е за термовизионно оборудване, а стойността на сделката е 897 хил. евро.

С посредничеството на САЩ

Според доклада на междуведомствената комисия за експортен контрол за периода от 12 декември до 7 март България е изнесла военна продукция за САЩ и Канада на обща стойност 71 млн. евро. САЩ са купили от България боеприпаси и взривателни устройства за 27,3 млн. евро, както и бомби и реактивни снаряди на стойност 4,3 млн. лв. Общата сума на износа за САЩ е 32 млн. евро.

Стойността на износа за Канада пък е 39 млн. евро, като цялата сума е дадена за закупуване на корпуси за различни видове снаряди, които впоследствие се пълнят с тротил.

Разследване на американския вестник „Ню Йорк таймс“ твърди, че България, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия и Чешката република продават оръжия на Украйна чрез американската компания Ultra Defense Corp. във Флорида. Според авторите на разследването Украйна се нуждае от широк спектър боеприпаси – в това число и от десетки милиони патрони за оръжия от съветската епоха, с които все още е въоръжена.

Пентагонът нарича тези оръжия – ракети, артилерийски снаряди и боеприпаси за картечници и автомати, „нестандартни боеприпаси“, тъй като те са несъвместими с използваните от САЩ и много съюзнически държави от НАТО.

И така изглежда, че само министърът на икономиката Корнелия Нинова, която подписва разрешителните, не вижда, че България е сред най-големите износители на оръжие и муниции за Украйна и по всякакъв начин се старае да провали откритото даване на военна помощ, дори с цената на разпад на коалицията.

Източник: OFFNews

Сподели: