Начало OFFNews PCR тест за децата от 12 до 18 г., пристигащи от “червените зони“
0

PCR тест за децата от 12 до 18 г., пристигащи от “червените зони“

0

От 19 януари децата от 12 до 18 г., които пристигат от държава в „червената зона“, ще влизат у нас при представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната.

Това трябва да е удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на равностоен или аналогичен документ, нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде прекратена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в България.

Досега се изискваше пристигащите от „червена зона“ деца от 12 до 18 г., също като възрастните, при влизането в страната да предоставят отрицателен резултат от изследване, едновременно с документ за ваксинация или преболедуване.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представяне на документи за COVID-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават Австрия, Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Бахрейн, Ливан и Гвиана.

Източник: OFFNews

Сподели: