Начало OFFNews 110 лева такса за теглене от банкомат. БНБ: Напълно законно е
0

110 лева такса за теглене от банкомат. БНБ: Напълно законно е

0

Банкомати по морето прибират такса от 110 лева за теглене от банкомат, а държавата не може да направи нищо, за да защити потребителите, разкри Медиапул.

Оказва се, че банкомати на “Euronet” по Черноморието ни удържат космически такси при теглене – към 10-15% от сумата. Това става особено видимо при сметки във валута и при теглене на по-големи суми.

В един от дадените като пример случаи таксата стига до 110 лв., при опит за теглене на 800 лв. от банкомат в Слънчев бряг. Подобни банкомати има и в Несебър и в Равда.

От държавните институции твърдят пред сайта, че всичко е законно от гледна точка на платежната услуга, но разполагането на преместваемите обекти на практика зависи от местната власт и от частните хотелиери и собственици на терени, без чието разрешение нетипичните банкомати няма как да функционират.

Фирмата отдавна оперира в по Черноморието, но според туристите тази година броят на банкоматите им се е увеличил осезаемо. А броят на “нормалните” банкомати намалява.

Финансовата “услуга” на космически цени се оказва част от световния модел на работа на регистрираната в Канзас, САЩ, компания “Euronet”, която предлага услугите си в държави с по-слаби институции и потребителска защита. Международните туристически форуми са пълни с предупреждения към туристите да внимават при ползването на услугата, ако не искат да платят прескъпо за трансакция, която по принцип се предлага на значително по-ниска цена.

Според Търговския регистър дружеството “Юронет Сървисис” е собственост на “И Еф Ти Сървисис Холдинг Б.В.” – компания, регистрирана в Холандия. Управители на “Юронет” са трима чужди граждани – Димитриос Верикиос (Гърция), Андреа Валачай (Унгария) и Рики Лий Уелър (САЩ).

Според международния сайт на “Euronet” компанията оперира в 170 държави, разполага с 49 719 банкомати и е извършила 4.7 милиарда трансакции през 2019 г

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са съответно Българската народна банка (“Платежен надзор”) и Националната агенция за приходите. В случая не става дума за обмен на валута в наличност, затова казусът не е от компетентността на НАП, пише Медиапул.

Оказва се обаче и че нищо не зависи от БНБ. От централната банка са изпратили до медията правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

За опериране на банкомати не е необходим лиценз, стига фирмата да не предоставя други платежни услуги, посочиха от централната банка. Единственото изискване е на клиента да се предоставя информация за всички такси за теглене и обмяна на валута преди тегленето, както и след получаване на парите в наличност в края на операцията.

“Действащата национална и европейска правна рамка не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи”, изтъкват от БНБ. От централната банка уточняват, че вече са проверявали дейността на “Euronet” във връзка с оперирането на терминални устройства АТМ на територията на страната. Финалната констатация е, че изискванията за предварителното уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обменен курс са изпълнени.

Източник: OFFNews