Начало OFFNews 1 млн. лв. гаранция за свободата на жената до Васил Божков
0

1 млн. лв. гаранция за свободата на жената до Васил Божков

0

Апелативният наказателен съд определи гаранция за свободата на жената до обвиняемия бизнесмен Васил Божков – Елена Динева, на 1 милион лева. Решението е окончателно.

Преди седмица Специализираният съд определи гаранция от 750 000 лв., които защитата обяви, че са непосилни за Динева, защото сметките й са запорирани. Апелативният спецсъд измени това определение и увеличи размера на паричната гаранция.

Преди съдът да се произнесе защитникът на Елена Динева – Людмил Рангеров, обяви, че ако паричната гаранция остане 750 000 лв., клиентката му ще остане в ареста. Решението било нейно.

Законовият срок изтича на 27 октомври и тогава самата прокуратура ще измени мярката.

“На досъдебното производство тя има такива правомощия. Просто съставя едно постановление, с което отменя тази мярка за неотклонение”, заяви адвокат Рангелов и добави, че тогава се определя мярка “подписка”.

Елена Динева е в ареста от края на февруари по обвинения за участие в престъпна група, ръководена от Васил Божков. На 20 февруари специализираният съд ѝ наложи гаранция от рекордните 1.5 млн. лв., за да бъде пусната на свобода, но седмица по-късно апелативният съд прецени, че трябва да ѝ бъде наложена най-тежката мярка “постоянно задържане под стража”.

Срещу гаранция от 1 млн. лв. бе пуснат на свобода синът на Божков – Антон, който е обвиняем за участие в организирана престъпна група.

Източник: OFFNews