Начало OFFNews Янев: Задължителната ваксинация граничи с дискриминация
0

Янев: Задължителната ваксинация граничи с дискриминация

0

Мисля, че вземането на такъв тип решение – за задължителна ваксинация, макар и на отделни групи, е сериозно и тежко, което граничи с вид дискриминация на права и свободи на гражданите.

Това каза премиерът Стефан Янев по време на представянето на отчета на Министерския съвет, преди президента Румен Радев да назначи новото служебно правителство утре. Думите му са в отговор на въпрос дали следващото правителство би наложило задължителна ваксинация за социалните и здравните работници. 

“Мисля, че когато сме достатъчно подминали възрастта 18 години, можем да взимаме решения. Всички можем да правим избор сами за себе си искаме или не искаме”, добави той. 

Според него в ситуация като тази има конфликт в отделни колективи и сфери и дават се идеи за радикални решения. Янев добави, че по-скоро колективите трябва да намерят решения за себе си, но прилагането към цялото общество не е добра практика. “Трябва да се търси баланс между отговорността на хората към собственото здраве и това, което е важно за обществото, за да функционират системите”, каза още той. 

Премиерът изрази надежда следващото правителство да намери по-добро решение.

На въпрос за ниските нива на ваксинация и високата смъртност през последните две седмици той отговори, че е доволен от екипа на Министерството на здравеопазването. “Той (екипът -бел. ред.) подготви един разбираем и адекватен план. По отношение на ваксинацията – цифрите казват обратното. Месеците, които управляваме, цифрите са по-добри от тези, които заварихме. Процентът на ваксинирани от по-възрастното население е по-добър, а мерките за бизнеса са по-щадящи”, смята министър-председателят. 

Източник: OFFNews