Начало OFFNews Червен картон от ДПС: Няма да подкрепи ГЕРБ за нова Конституция и за ВНС
0

Червен картон от ДПС: Няма да подкрепи ГЕРБ за нова Конституция и за ВНС

0

ДПС няма да подпише внасянето на нова Конституция на Република България и няма да гласува “за” свикване на Велико народно събрание, обяви председателят на партията Мустафа Карадайъ.

Няма да подкрепим проекта на ГЕРБ за нова Конституция, защото това е поредният удар срещу държавността и демокрацията. Проектът за нова Конституция се отрича от общочовешките ценности: справедливост, мир, хуманизъм, равенство, търпимост, свобода; отказва правата на личността да бъдат издигнати във върховен принцип. Новата Конституция категорично не отговаря на заявеното искане за “рестарт”, аргументира се Карадайъ.

Решението на ДПС е взето след извънредно заседание на Централното оперативно бюро и парламентарната група на партията.

Карадайъ призова новата Конституция да се приеме като “нов обществен договор” след сериозни дебати в “спокойно, нормално и креативно политическо време”, както и след диалог с гражданското общество, академичните и експертните среди.

Позицията на ДПС е, че “нова Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенството на правото и укрепване на демократичните ценности, да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци”.

Източник: OFFNews