Начало OFFNews Чавушоглу: Война, ако Гърция разшири териториалните си води в Бяло море
0

Чавушоглу: Война, ако Гърция разшири териториалните си води в Бяло море

0

Евентуално решение на Гърция да разшири териториалните си води в Бяло море ще бъде смятано за повод за война, предупреди турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от ДПА и БТА.

“Те (Гърция) не могат да разширят това (териториалните си води) до 12 мили (около 22 км) в Бяло море”, заяви Чавушоглу. “Това е повод за война, или казус бели”, добави той пред телевизия А Хабер.

Както Гърция, така и Турция имат териториални води от 6 морски мили (около 11 км) в Бяло море, където няколко гръцки острова се намират близо до континенталната територия на Турция, припомня ДПА. Двете страни, съюзнички от НАТО, водят спорове и за турските проучвания за газ в Средиземно море, предава БТА.

Преди дни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пред парламента, че Атина разширява своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили, за което са информирани Италия и Албания. Той добави, че страната може да разшири и териториалните си води и в други морски
райони.

Чавушоглу подчерта, че Анкара не се интересува от гръцките териториални води в Йонийско море, но “нашата позиция по Егейско море е изключително ясна”.

Източник: OFFNews