Начало OFFNews Христо Терзийски: Тежките катастрофи и жертвите на пътя у нас са намалели
0

Христо Терзийски: Тежките катастрофи и жертвите на пътя у нас са намалели

0

Сравнявайки с 2019 г., тежките катастрофи у нас са намалели. По-малък е и броят на загиналите и ранените. Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски по време на изслушването пред вътрешната комисия на НС. 

МВР заедно с Министерството на транспорта и Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата са внесли предложения за промени в Закона за движение по пътищата, които ще доведат до по-бързо санкциониране на нарушителите на пътя, по-сериозно санкциониране на нарушителите, които стават рецидивисти, както и по-бързото събиране на глобите.

От началото на годината са установени 300 000 нарушения повече в сравнение със същия период на миналата, допълни министърът.

По думите му към вчерашна дата са събрани с около 25 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. “Събраната сума от глоби от всякакви нарушения вече стига 85 млн. лв.”, каза Христо Терзийски. МВР е инвестирало в нови модерни радари за установяване на превишена скорост, както и в различни уреди за тестване на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества.

Терзийски добави, че в момента върви процедура, по която служителите на „Охранителна полиция“ също да могат да прилагат Закона за движение по пътищата чрез видеоконтрол, за да се ограничи корупционното поведение от страна на служителите на МВР“, поясни вътрешният министър

Източник: OFFNews