Начало OFFNews Хиляди напускат домовете си край Атина заради пожари и ”най-тежката топлинна вълна от 30 години насам”
0

Хиляди напускат домовете си край Атина заради пожари и ”най-тежката топлинна вълна от 30 години насам”

0

Хиляди хора напуснаха домовете си северно от Атина във вторник, когато горски пожар достигна жилищни райони. Това се случи само ден след като премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция в момента е в разгара на „най-тежката топлинна вълна“ от повече от 30 години насам.

Пожарът предизвика множество евакуации близо до Татой, на 20 километра северно от Атина. Жителите напуснаха домовете си в автомобили и на мотоциклети и се насочиха към столицата сред плътен дим, изпуснат от пожара.

„Това е голям пожар и ще отнеме много работа, за да се овладее, каза областният управител на област Атина Джордж Патулис пред държавната телевизия ERT. – Листата са много гъсти в тези райони и са много изсушени от топлинната вълна, така че условията са трудни.”

Горски пожари бушуваха и в други части на Гърция, което предизвика евакуация в крайбрежна зона на южния регион Пелопонес, както и на островите Евия и Кос, съобщиха властите.

Мицотакис заяви в понеделник, че страната “е изправена пред най-тежката гореща вълна от 1987 г. насам… [причиняваща] натоварване върху електрическата мрежа”. Топлинната вълна през 1987 г. уби повече от 1100 души.

Мицотакис добави, че властите “правят всичко възможно да се справят със ситуацията” и призова хората да “ограничат консумацията си, особено в началото на следобеда и през нощта”.

Температурите достигнаха 45°C в някои региони в понеделник, а се очаква горещата вълна да достигне своя връх в началото на тази седмица.

Гръцката столица отбеляза максимални температури от 42°C в някои части във вторник. Властите затвориха туристически обекти през следобедните часове, включително Акропола. Древната цитадела обикновено е отворена от 8 до 20 часа през лятото, но ще намали работното време, затваряйки между 12 и 17 часа.

Пожарите, които избухнаха миналия уикенд, бяха затихнали в понеделник, но пожарникарите продължават да работят, за да ги контролират.

„През юли имахме 1584 пожара срещу 953 през 2019 г.“, заяви заместник-министърът по гражданска защита Никос Хардалиас като оцени, че „вече не говорим за изменението на климата, а за климатична заплаха“.

“Ние сме във фаза на абсолютна климатична аномалия”, каза също той и уточни, че през ​​последните 48 часа е имало 116 пожара в Гърция.

Междувременно, най-малко осем души загинаха в Турция, след като горски пожари се разпространиха в туристическата южна част на страната, а Европейският съюз и други нации обещаха да помогнат със самолети за гасене на пожари.

Източник: OFFNews