Начало OFFNews Учен: Коронавирусът ще остане завинаги сред нас. Ще трябват периодични реваксинации
0

Учен: Коронавирусът ще остане завинаги сред нас. Ще трябват периодични реваксинации

0

Коронавирусът ще циркулира завинаги сред населението в една или друга форма, прогнозира сър Марк Уолпорт от британската Научно-консултативна група за извънредни ситуации (SAGE), цитиран от Би Би Си.

Според специлалиста хората ще имат нужда от периодични реваксинации срещу вируса.

Коментарът му бе направен, след като Световната здравна организация (СЗО) обчви, че надеждите са пандемията да бъде преодоляна в рамките на две години – колкото е продължила и пандемията от испанския грип.

Сър Марк Уолпорт обаче казва, че сега планетата е по-гъсто населена, хората пътуват по-интензивно, а населението е по-многобройно, което спомага за разпространението на болестта.

Според него за спиране на пандемията е нужно ваксиниране на глобално ниво, но дори тогава той не очаква заличаване на вируса по начина, по който е елиминирана едрата шарка.

“Това е вирус, който винаги ще е с нас в една или друга форма и почти сигурно ще изисква периодични реваксинации”, казва Уолпорт.

Той го сравнява с грипа, срещу който хората се ваксинират през определени интервали.

Ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус, от своя страна, изрази надежда, че развитието на технологиите ще позволи тази пандемия да приключи за две години и дори по-малко.

Испанският грип от 1918 г. убива 50 милиона души. До момента коронавирусът е взел 800 000 жертви.

Източник: OFFNews