Начало OFFNews Учени срещу учени заради искането за оставка на правителството
0

Учени срещу учени заради искането за оставка на правителството

0

Отворено писмо изпратиха до медиите “възмутени и свободни учени от БАН”. Възмутени от колегите си също от Българската академия на науките, които изразиха остра позиция с искане за оставка на правителството и в подкрепа на протестите. Зад текста му застават проф. дн Симеон Съйнов и ст.н.с. д-р Георги Райчевски. Проф. Съйнов е асоцииран член на Института по механика на БАН, а ст.н.с. д-р Райчевски – асоцииран член на Института по физикохимия, е видно от сайтовете на институтите.

Зад отвореното писмо на “враговете им” с искане на оставка застават над 250 души с подписите си, по информация на инициатора му проф. Лъчезар Аврамов.

В днешното писмото се казва:

“Като свободни учени от Българската академия на науките (БАН) сме изключително възмутени от опитите на отделни наши колеги да използват името на най-голямата и стара българска научна институция за политически игри. Категорично се противопоставяме престижът на Академията да бъде използван като трамплин за реализиране на личните амбиции на група научни ръководители.

За нас е скандално и срамно, че малка група настоящи и бивши служители на БАН си позволява да изразява политически позиции, искания и обвинения, използвайки и заставайки зад името на 150-годишната институция. Това се случва без да бъде зачетено мнението на мнозинството учени в Академията и в разрез с процедурите за вземане на решения и излизане от името на БАН. Грубо нарушени са Уставът и Етичният кодекс на служителите на БАН, които забраняват без санкцията на Управителния съвет изразяването на позиции от нейно име, както и използването на институцията за политически цели и лични облаги.

С настоящото писмо ние не просто се разграничаваме от изявленията на нашите колеги, но и държим да внесем яснота за мотивите за техните действия.

На първо място организационното ядро на това активно мероприятие е дълбоко обвързано с Българската социалистическа партия. Този всеизвестен факт изпъква ясно при публично заявеното намерение да бъде върнато дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски, но да не бъде дори споменато дарението от депутатите и лидера на БСП Корнелия Нинова. Впечатление през годините е правел и синхронът между позициите на „Позитано” 20 и учените около проф. Лъчезар Аврамов, проф. Константин Хаджииванов, проф. Емануел Мутафов и проф. Росица Николова.

На второ място – в научните среди все по-силно се говори за тристранна договорка между БСП, президента на републиката Румен Радев и лидера на протестната група проф. Лъчезар Аврамов за министерско място в подготвяното служебно правителство, срещу подклаждането на „научно въстание” от страна на последния. Бъдещето ще ни покаже дали това е така, но със сигурност на този етап има основание за подобни подозрения.

На трето място – прави сериозно впечатление, че учените, подкрепили отвореното писмо срещу правителството, са концентрирани клъстерно основно в седем научни института и са ориентирани преимуществено към национално финансиране, избягвайки критериите на Хоризонт 2020. Това поставя основателния въпрос дали политическата им акция не цели домогване до още по-големи финансови ресурси, без оглед на полезността и практическия принос на проектите им към потребностите на обществото!? Остават основателни съмнения и за оказан административен натиск за подкрепа на акцията?!

Не на последно място, като горди учени и отговорни граждани, държим да защитим честта на ръководството на БАН, което беше обругано с недоказаните твърдения за мутренско управление, корупция, наука в безизходица и несработили мерки срещу Covid-19. Напомняме, че по решение на министър-председателя Бойко Борисов, от няколко години председателят на БАН участва в заседанията на Министерския съвет на Република България. Това означава ли, че председателят академик Юлиян Ревалски ни управлява мутренски, корупционно, вкарал е науката в безизходица и не е предложил работещи мерки срещу коронавируса?! Трябва ли и той да си подаде оставката?! И ако застават зад тези клевети, защо заявяват едва сега тези свои тези, в момент, когато политическата конюнктура им е угодна?!

Нека организаторите на писмото да отговорят и дали всички, които се разпореждат с европейски средства (включително част от подписалите писмото), могат да бъдат обвинени в корупционни практики и съответно подлежат на оставки?!?

В същото време обаче и ръководството на БАН дължи отговори на много въпроси, с които да внесе яснота за отношението си към събитията от последните седмици:

– Застава ли ръководството на БАН зад политическите искания в отвореното писмо, след като заместник-председателят на Академията проф. Константин Хаджииванов и председателят на Общото събрание проф. Евелина Славчева са го подписали?

– Осъществен ли е кариерен шантаж над по-младите учени, подписали писмото, от страна на ръководителите на институти и проф. Хаджииванов?

– Заплашвани ли са с блокиране на кариерното им израстване колеги, отказали да се включат в политическата акция?

– Ще получат ли билет за кариерно израстване подкрепилите антиправителствената позиция?

– Защо пенсионирани учени са активирани да участват в тази политическа подписка? Дали някои от тях не получават все още пари от БАН за сметка на младите учени?

– Изхарчено ли е дарението от депутата Делян Пеевски, след като беше обявено, че ще теглят потребителски кредит, за да го връщат? И ако „да”, от кого и за какво е изхарчено, и защо не е върнато веднага след получаването му?!

– Ще бъде ли върнато и дарението от депутатите от БСП?

– Какво различава двете дарения?

– Облагодетелствали ли са се от двете дарения някои от подписалите антиправителственото писмо?

В заключение държим да подчертаем, че не заставаме в защита на нито една политическа сила, защото не това е смисълът на съществуването на Българската академия на науките. Мандатът на настоящото правителство е към края си и вярваме, че демократичният избор на мнозинството българи ще определи следващия кабинет.

Като учени, преживели и много тежки времена, се надяваме идното управление да продължи политиката от последните три години, през които националното финансиране на БАН беше увеличено с около 40 милиона лева годишно.

Вярваме, че истината ще направи науката ни свободна!”

В интерес на истината, цитираните учени – поискали оставката на правителството и подкрепили протеста – изрично подчертаха, че позициите им са лични, а не от името на Българската академия на науките. Писмото им вижте тук.

Източник: OFFNews