Начало OFFNews Учени: Деца без симптоми заразяват с коронавирус
0

Учени: Деца без симптоми заразяват с коронавирус

0

Американските ученици се връщат в училище насред пандемията, присъствено или дистанционно, и притесненията сред учители и родители се увеличават, изправени пред резултатите от изследване, което показва, че децата са рискови за
разпространение на коронавируса, предаде Ройтерс.

Няколко мащабни изследвания показаха, че децата боледуват по-леко от COVID-19. По-нови трудове обаче насочват колко заразни могат да са децата с коронавирус, дори и тези без симптоми.

“Противно на очакванията ни, на базата на епидемиологични данни, децата не са пощадени от пандемията” – каза д-р Алесио Фазано, директор на центъра за имунологични и биологични изследвания към Общата болница в Масачузетс, който е автор на новото изследване.

Д-р Фазано и колегите му установиха, че децата имат значително по-високи нива от вируса в дихателните си пътища от възрастните, приети в интензивни отделения. В изследването са участвали 192 деца и младежи – от бебета до 22-годишни, приети в спешни отделения с подозрения за Ковид-19. 49 от тях са били заразени. Други 18 са включени в изследването заради диагноза мултисистемен възпалителен синдром, усложнение от Ковид-19, което може да се развие няколко седмици след заразяването.

Резултатите показват, че децата са с голям вирусен товар (количество на вируса в кръвта), което означава, че са много заразни, независимо дали са се разболели, или не.

“Има противоречащи си данни за степента, до която децата могат да са заразни” – каза д-р Мерибет Секстън, специалист по инфекциозни болести от медицинския факултет в университета “Емъри”, която не е участвала в изследването.

Друго изследване, публикувано в Списание на Американската медицинска асоциация миналия месец, установи, че по-големите деца, приети в болница заради Ковид-19, имат същите нива на вируса в горните си дихателни пътища като възрастните, но по-малките са със значително по-големи количества. Данни от други медицински екипи обаче се различават.

Американската академия по педиатрия вчера актуализира препоръките си, за да бъде отразено, че “децата под 10-годишна възраст може да са с по-малка вероятност да се заразят и да разпространяват заразата, докато по-големите я разпространяват като възрастните”.

Източник: OFFNews