Начало OFFNews Турски болници започват изпитвания на германска ваксина срещу COVID-19
0

Турски болници започват изпитвания на германска ваксина срещу COVID-19

0

В девет турски болници на 10 септември ще започнат изпитванията на ваксина, която е произведена в Германия, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа, цитиран от БТА. Изпитанията на ваксината ще бъдат извършени върху 1000 доброволци.

Турските медици очакват първите резултати да постъпят в началото на месец ноември т.г. Здравният министър преди това бе посочил, че Турция планира да започне изпитанията на ваксини от 3 държави – САЩ, Германия и Русия.

Германия е приела да предостави две ваксини за изпитания в турските болници, които са били одобрени от етичната комисия към специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса, уточни министърът.

По повод ваксината на Русия, той посочи, че окончателното решение ще бъде взето, след като бъдат завършени проучванията на медицинските експерти по документацията на ваксината. Произведената в Германия ваксина, на която изпитанията предстои да започнат на 10 септември, е била създадена със съдействието на американска фирма, посочват източниците.

Първата и втората фаза от изпитанията на ваксината са били извършени върху 7000 души. А за изпитанията на третата фаза на ваксината MRNA за били определени САЩ, Турция и Германия.

Междувременно, епидемията от COVID-19 в Турция вече взима застрашителни размери. По последни данни вчера, 4 септември, са регистрирани 53-ма починали, което е най-високото равнище от месец май насам. Заразените за деня достигнаха 1612 души.

Експерти предупреждават за възможно покачване на броя на новозаразените, тъй като много хора сега се завръщат от почивка, а също и поради захлаждането на времето. Очакванията са, че покачването ще продължи и в предстоящите 4-6 седмици.

Източник: OFFNews