Начало OFFNews С до 30% по-високи заплати ще взимат дипломатите ни
0

С до 30% по-високи заплати ще взимат дипломатите ни

0

С до 30% увеличение на заплатите ще получат служителите в Министерството на външните работи в задгранични представителства и в Националния институт за недвижимо културно наследство, съобщиха от правителствения пресцентър. 

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи – 1,5 млн. лева и на Министерството на културата – 102 825 лв. 

По-рано през годината Министерски съвет прие повишение с до 30% на заплатите на служителите в 28 държавни институции, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, припомнят от правителството. 

Само че част от администрациите, които получиха по-високи заплати не са точно на първа линия в борбата с епидемията. Такива са НАП, Агенция “Митници”, дирекциите “Управление на морските плажове”, “Туристическа политика” в Министерството на туризма, в Националния осигурителен институт, в Национална здравноосигурителна каса, в Държавна агенция за закрила на детето, в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, в Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта, Агенция за хората с увреждания.

Повишение получиха и в Българска агенция по безопасност на храните, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Комисия за защита на потребителите, Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”, Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция “Медицински надзор”, Изпълнителна агенция по околна среда, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

Вдигат се възнагражденията и в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”. По-високи заплати ще вземат и в Министерство на културата – Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство”, в Дирекция за национален строителен контрол, Български институт по метрология, Национален институт за помирение и арбитраж, Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към министъра на труда и социалната политика, Регионални здравни инспекции, Регионални инспекции по околна среда и води, Басейнови дирекции.

Източник: OFFNews