Начало OFFNews След 84 години жените ще получават равни заплати с мъжете
0

След 84 години жените ще получават равни заплати с мъжете

0

Разликата между заплащането на мъжете и жените в ЕС няма да бъде премахната до началото на следващия век, показва изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕПК).

Причина за това са сегашните темпове на изравняване на възнагражденията на представителите на двата пола. 

Данни на Евростат показват, че разликата в заплащането на мъжете и жените в ЕС е намаляла с 1% за последните 8 години. Ако тази тенденция се запази, жените ще достигнат до равно заплащане с мъжете чак през 2104 г.

ЕКП е категорична, че без обвързващи мерки за равенство на заплащането разликата между половете ще продължи да нараства в девет държави-членки на ЕС, сред които и България.

Данни на конфедерацията показват, че разликата във възнаграждението между половете в страната ни е около 13% през 2010 и 2018 г.

Подобна е и ситуацията в Латвия, Полша, Малта, Португалия и Словения.

Жените в Германия и Чехия пък ще чакат до 2121 г., за да достигнат еднакво заплащане.

Най-бавно разликата намалява във Франция (0,1% от 2010 г.). Ако тази тенденция се запази, на страната ще са й необходими над 1000 години, за да постигне равенство на възнагражденията.

Най-бързо неравенството ще изчезне в Румъния, Люксембург и Белгия – съответно през 2022, 2027 и 2028 г.

ЕКП изрази безпокойство, че Европейската комисия е забавила публикуването на очакваната директива за прозрачност на заплащането – вместо на 4 ноември, Денят на равното заплащане, директивата ще бъде обявена на 15 декември.

Конфедерацията е изпратила писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да поиска яснота относно причината за забавянето и уверение, че работата по директивата ще продължи.

Източник: OFFNews