Начало OFFNews ”След 11 септември: образи от Кота Нула” – изложба в София на фотографа Джоел Майеровиц
0

”След 11 септември: образи от Кота Нула” – изложба в София на фотографа Джоел Майеровиц

0

Фондация МУСИЗ представя изложбата “След 11 септември: образи от Кота Нула” на фотографа Джоел Майеровиц.

Откриването на експозицията ще бъде на 11 септември от 18:30 ч. в Софийска градска художествена галерия.

Изложбата ще продължи от 11 септември до 25 октомври 2020 г.

Експозицията документира опустошенията и реконструкцията на Световния търговски център след 11 септември 2001 г. Районът е ограден и класифициран като местопрестъпление. Забранен е и достъпът за всички фотографи.

Това, което се случва на Кота Нула (Ground Zero) през месеците след трагедията, остава строго пазена тайна, но един фотограф заснема всичко. Джоел Майеровиц е единственият, извоювал безпрепятствен достъп до мястото. Снимките му описват трансформацията на Кота Нула през следващите девет месеца – от пълно опустошение до реконструкцията на основите.

Образите на физическа разруха и емоционална сила запечатват в снимките моментите на смелост, състрадание и солидарност, настъпили там. Кадрите, които Джоел Майеровиц заснема, са основата на голям национален архив The World Trade Center Archive, който е част от постоянната колекция на Музея на Ню Йорк (Museum of the City of NY).

Джоел Майеровиц е един от най-влиятелните улични (стрийт) фотографи и основоположник на Новата цветна фотография. През 60-те и 70-те цветната фотография не се приема сериозно и няма място в света на изкуството, където преобладават черно-белите изображения. Работата на няколко пионери, сред които и Джоел Майеровиц, играе важна роля в промяната на това отношение. Като един от основателите на новата цветна фотография, той оставя отпечатък върху по-младото поколение и е двукратен носител на наградата Guggenheim Fellow. Получава също отличията National Endowment for the Arts и National Endowment for the Humanities awards, медал на Кралското фотографско общество, Deutscher Fotobuchpreis, както и наградата на Leica – Hall of Fame Award.

Джоел Майеровиц има над тридесет издадени книги и над 350 самостоятелни и групови изложби в музеи и галерии по целия свят: NRW-Форум в Дюселдорф (2014), Музея на изкуствата в Маями (2011), Музея на американското изкуство Уитни в Ню Йорк (2004), Музея за модерно изкуство в Сан Франциско (1981), Музея на Stedelijk в Амстердам (1980) и Музея за модерно изкуство в Ню Йорк – МоМА (1968). Фотографиите му са част от големи публични колекции, включително Музея за модерно изкуство, Ню Йорк; Метрополитен музей на изкуствата, Ню Йорк; и Музея на американското изкуство на Уитни, Ню Йорк.

Източник: OFFNews