Начало OFFNews След скандал в НС: Комисия ще разследва полицейско насилие над протестиращите през лятото на 2020
0

След скандал в НС: Комисия ще разследва полицейско насилие над протестиращите през лятото на 2020

0

Народното събрание гласува “за” създаването на Временна комисия за разследването на полицейското насилие върху протестиращи на 10 юли и 2 септември 2020 и подслушването на активистите. Тя ще е със срок на действие 3 месеца. 

Предложението беше прието с 199 “за” от 208 присъстващи. 

За членове на комисията бяха гласувани Николай Радулов (ИТН), Светлин Митев (ИТН), предложен за зам. председател, Младен Маринов, Тома Биков, Иван Иванов, Крум Дончев, Атанас Атанасов, Николай Христов, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

Депутатът от БСП Стоян Мирчев предложи номинацията на Младен Маринов да се гласува отделно. “Смятам, че бившият МВР министър Младен Маринов е в конфликт на интереси, тъй като под негово ръководство се случваха всички тези безобразия, затова предлагам НС да гласува разделно неговата кандидатура”, каза от парламентарната трибуна Стоян Мирчев. Предложението му беше подложено на гласуване и се прие с гласовете на всички политически сили, освен ГЕРБ. По-рано през деня Мирчев репликира Младен Маринов по повод протестите от миналата година и намесата на полицията в тях. 

“Вие не можете да коментирате полицейското насилие по време на протестите миналата година. Истината е, че подопечните ви полицаи не са скачали върху главите на протестиращите, защото така е решил един или друг, а защото най-вероятно такива като вас са го наредили. Никога няма да забравим това нещо, защото вие окървавихте българските протести.” – беше категоричен Стоян Мирчев. По думите му БСП са искали изслушване на Маринов в пленарна зала, но той не се явил.

“Г-н Маринов, вие нямате право да излизате от тази трибуна и да говорите за протестите, защото вие сте един от виновниците за това, че превърнахте българската полиция в един репресиращ орган срещу българските граждани, които излязоха мирно да протестират”, подчерта Стоян Мирчев.

От ГЕРБ излязоха с позиция, че е недопустимо останалите партии да се намесват в предложенията на други партии. 

След окончателото гласуване за създаването на комисията ГЕРБ напуснаха планарната зала и заявиха, че няма да участват в гласуването за създаването на Временна комисия по ревизията, в знак на протест. 

Източник: OFFNews