Начало OFFNews Сбирката на прокурорите: Над 100 полицаи и жандармеристи заградиха резиденция Бояна, за да спрат протестиращите (на живо)
0

Сбирката на прокурорите: Над 100 полицаи и жандармеристи заградиха резиденция Бояна, за да спрат протестиращите (на живо)

0

Внушителен брой полицаи и жандармеристи са изпратени в Бояна, за да охраняват националното съвещание, на което главният прокурор Иван Гешев е свикал над 700 прокурори и следователи. Униформените са заградили резиденцията, предава репортер на OFFNews от мястото. За същото видеообръщение направи Ивайло Мирчев от “Да, България” във Фейсбук.

Районът е отцепен от бул. “Александър Пушкин” до базата на Българския футболен съюз.

Униформените са над 100, а протестиращите – около двадесетина души. 

Околовръстното и улиците към кв. Бояна са задръстени.

Представители на Демократична България поискаха да връчат писма на всеки прокурор с призива на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов, но полицията ограничи достъпа им до автомобилите с прокурорите. Иванов обясни, че иска да даде писмото на прокурорите, с което да ги “призове да не бъдат декор и статисти на тези безумия, които господин Гешев прави”.

В него Иванов пише: “Не ставайте съучастници в целия този позор и беззаконие. Не се съгласявайте да бъдете заложници на тоталитарното мракобесие и неговите опити за исторически реванш. Не заслужавате това! Не отивайте на тази тоталитарна манифестация, а ако отидете – не мълчете. Но, дори и да се счетете задължени да участвате и да мълчите, намерете друг начин да се разграничите от статуквото на Гешев. Бъдете преди всичко свободни граждани!”.

Според съобщение на прокуратурата съвещанието се организира във връзка с декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 10.08.2020 г. по повод “опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск”.

Предварително протестиращите бяха заявили протест на паркинга пред Националния исторически музей. Първоначално те имаха възможността да раздават листовки на влизащите в резиденцията, но бързо бяха спрени от полицаите, които направиха жива верига.

20-ина минути преди 11 – началният час на съвещанието – повечето прокурори бяха влезли, а протестиращите останаха изтласкани на Околовръстния път. В 10:40 ч. влезе с джипка бившият главен прокурор (1999-2006) Никола Филчев и бе бурно освиркан от протестиращи.

Какво се случва на място:

Източник: OFFNews