Начало OFFNews Румънска евродепутатка сравни България с Беларус: Хората се задържат без храна и вода, без достъп до лекарства
0

Румънска евродепутатка сравни България с Беларус: Хората се задържат без храна и вода, без достъп до лекарства

0

„Нека направим нещо за България сега!“ – призова румънската евродепутатка от групата на либералите Рамона Стругариу по време на изслушването на зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE). 

Стругариу сравни ситуацията в страната с тази в Беларус:

„В България хората се задържат без храна и вода, без достъп до лекарства. Това е срамно за ЕС!“, каза тя и изброи многобройните афери в уппавлението, сред които Апартаментгейт. 

Да продължи натискът върху България призова и евродепутатът Софи инт Велд, която е председател на мониторинговата група за демокрация.

На изслушването за България на 28 август премиерът Бойко Борисов не се яви, въпреки че беше поканен. „Изпратихме писмени въпроси до българските власти, след като мониторинговата група започна изслушване за България. Как може да сте на 111-то място по медийна свобода и ефикасно да се борите срещу корупцията? Това не го разбирам“, коментира тя.

„Не знаем какво точно ще съдържа новият механизъм за върховенството на закона, колко строг ще бъде“, каза още инт Велд, настоявайки за България да бъде запазен съществуващият механизъм за сътрудничество и проверка: „Не можем да събуем старите си обувки преди да купим нови. Има опасност да се изгуби част от напредъка“.

За да приключи механизмът за сътрудничество и проверка за България, трябва да бъдат постигнати конкретни резултати, особено в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Преждевременно е да бъде посочена дата за отпадането му, трябва да видим събитията в България дали няма да доведат до обратимост на напредъка, каза еврокомисар Йоурова. 

„Категорично отричам обвинението, че съм съучастник на Бойко Борисов. Моля, не ме обиждайте по такъв начин. Върша работата си напълно прозрачно и обективно“, коментира  Йоурова.

Думите й бяха провокирани от особено острото изявление на евродепутата от групата на крайната левица Клеър Дейли, която каза „или сте напълно некомпетентни, или силно подчинени на Бойко Борисов“.

„Европейските пари дават възможност на определени лица да бъдат силно корумпирани, а Европейската комисия не предприема действия, което е равносилно на съучастничество”, заяви Дейли.

Източник: OFFNews