Начало OFFNews Радев: България трябва да е активен участник и партньор при формирането на политиките на ЕС
0

Радев: България трябва да е активен участник и партньор при формирането на политиките на ЕС

0

България трябва да бъде част от големия дебат в Европейския съюз, да участва във формирането на консенсус за европейските политики, а не просто да се присъединява към взети вече решения и да бъде реципиент на еврофондове. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентна връзка с ръководителите на дипломатически мисии на България в рамките на традиционната среща на българските посланици.

Според Радев по-активната роля на България при утвърждаването на Многогодишната финансова рамка на ЕС и по отношение на Пакета за възстановяване, е възможност за реформиране на важни за страната ни области.

България следва да се стреми към сближаване не само по отношение на инфраструктурата, а и в сферата на образованието и науката, без които не може да се постигне реална и устойчива социална и икономическа кохезия. Възможност в тази насока дава и интегрирането на българската отбранителна наука и индустрия в общите европейски проекти, както и в политиката в областта на сигурността, добави президентът.

България е страна с отворена икономика, чиито БВП до голяма степен зависи от устойчив износ и някои от наложените ограничения заради коронавируса, директно засягат икономическите ни позиции, заяви президентът. Отстояването на българския износ в условия на криза и недопускане на загуба на търговския потенциал на България, бяха сред откроените от президента предизвикателства пред дипломатите ни. “Инвестиционното сътрудничество също понася щети от коронавируса, а е от ключово значение за нашия икономически растеж”, заяви още Радев. 

Президентът призова дипломатите ни да работят за постигане на съвместимост още при проектирането и производството на отбранителни платформи и оборудване.

Пред българските дипломати Радев каза още, че увеличаването на инвестициите от САЩ в информационните технологии, научният, образователен и технологичен обмен следва да бъдат поставени във фокуса на българската дипломация. “Необходимо е и още по-активно партньорство със САЩ за изпълнение на поетия ангажимент за утвърждаване на върховенството на закона в България и борбата с корупцията”, заяви президентът.

Относно икономическо сътрудничество в Черноморския регион, чрез равнопоставени и взаимноизгодни отношения със страните от региона Радев добави, че Русия остава водещ доставчик на енергийни ресурси за България, а страната ни има потенциал да се утвърждава и като транзитираща природен газ за Европа.

По думите на президента недостигът на финансов и кадрови ресурс води до отдръпване на България от важни световни региони и процеси. Негативи понасят и големи български общности зад граница, които нямат достатъчно активна връзка с родината, каза още президентът и призова за преосмисляне на следвания подход и актуализиране на щата на българските дипломатически мисии в държави, в които вече живеят стотици хиляди наши сънародници.

Източник: OFFNews