Начало OFFNews Путин: Русия има готовност да се намеси в Беларус
0

Путин: Русия има готовност да се намеси в Беларус

0

Русия има готовност да се намеси в Беларус, но засега това не се налага, обяви президентът Владимир Путин в телевизионно интервю за Россия24м цитирано от БНР. Той напомни, че Москва има задължения към Минск по линия на Договора за съюзната държава и Договора за колективна отбрана.

В ефира на държавната телевизия Владимир Путин съобщи, че по молба на беларуския лидер Александър Лукашенко е създал резерв от служители на правоохранителните органи, които са готови да заминат за съседна Беларус, ако се наложи. Засега обаче това не е необходимо, добави Путин:

„В разговора с Александър Григориевич стигнахме до извода, че сега няма такава необходимост. Надявам се, че няма и да има. Затова и не използваме този резерв“. 

Според Владимир Путин беларуските правоохранителни органи се държат достатъчно сдържано, а някои външни сили се опитват да влияят на събитията в страната: „Работата не е там, че нещо става в Беларус. Работата е там, че на някого му се иска да става нещо друго. Искат да влияят на тези процеси и да постигнат някакви решения, които отговарят, както мислят тези хора, на техните политически интереси“.

Президентът Путин изрази надежда, че страните в конфликта в Беларус ще проявят здрав разум и ще намерят изход без да стигат до крайности.

„Надявам се, че всички проблеми, а те са налице, иначе хората нямаше да излязат на улицата, това е напълно очевидно, ще се решават в рамките на конституцията, на закона и с мирни средства“, отбеляза държавният глава.

Путин определи задържането на 33-та руски наемници край Минск преди президентските избори в Беларус като съвместна операция на украинските и американските специални служби.

Източник: OFFNews