Начало OFFNews Проф. Анна Кръстева: Борисов да отстъпи като държавник, а не да продължи като слаб лидер
0

Проф. Анна Кръстева: Борисов да отстъпи като държавник, а не да продължи като слаб лидер

0

“Много са подводните камъни пред ГЕРБ и първият е консултациите да не се превърнат в пазарлък, защото ГЕРБ имат нужда от подкрепа и това прави малките – големи”. Така политологът проф. Анна Кръстева коментира пред БНР провежданите политически консултации от ГЕРБ за нова конституция, в условия на продължаващи 48-и ден антиправителствени протести.

По думите ѝ обществото трябва да бъде убедено, че става дума за принципни разговори, а не за пазарлъци.

В предаването “12+4” проф. Кръстева коментира, че в общественото има съгласие за нужда от ново начало, но трябва да бъде посочено кой може да бъде носителят на това начало.

“Задавайки идеята за ново начало, Бойко Борисов има шанс да излезе като държавник и да каже, че трябва други да го направят. Да отстъпи като държавник, а не да продължи като слаб лидер”, каза тя.

Според нея това е исторически шанс както за Борисов, така и за гражданското общество, което не е настроено реваншистки, а иска политиците да идват с проекти и да си отиват с достойнство.

Политологът посочи като най-голям проблем за ГЕРБ това, че осигуряването на 160 депутатски гласа за стартиране на процедура за свикване на Велико народно събрание не може да стане без участието на ДПС.

“Така ГЕРБ поднесе на ДПС съдбата на нашето обновяване. Съдбата на това България да преоснове фундамента на своята демокрация отново се поднася на ДПС”, каза проф. Кръстева.

Според проф. Кръстева хората имат еднакво право на протест и на контрапротест.

“Би било изключително необичайно да спрат социалните протести, ако обществото толкова се политизира, че да протестира само с искания за оставки”, смята политологът.

Проф. Анна Кръстева беше категорична, че печеленето на време е контрапродуктивна за ГЕРБ стратегия, тъй като партията в момента води в социологическите проучвания.

Източник: OFFNews