Начало OFFNews Протестът на живо: Десетки обгазени със сълзотворен газ. Четири ареста
0

Протестът на живо: Десетки обгазени със сълзотворен газ. Четири ареста

0

Ударно начало на протеста. Стотици хора вече са на площада пред бившия партиен дом, където днес се провежда национален протест за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Напрежението веднага ескалира. ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО

10:30

Депутатите напускат сградата на новото народно събрание откъм улица “Московска”.

10:25

Полицията затвори всички улици с достъп до площада. Протестът е обграден от полиция.

До преди малко можеше да се влиза от улица “Славянска”, а към този час – само откъм хотел “Балкан” (“Шератон”).

10:10

Ръцете на един от арестуваните са вързани с въжета.

Хвърчат бутилки с вода.

Бусът идва точно до кордона, Симеон Ставрев надъхва протестиращите.

Бабикян от Отровното трио призовава, ако има лекари на площада, да помогнат на пострадалите. Някои са сериозно обгазени.

Лекар помага на пострадали. жена слага капки в очите на обгазени демонстранти.

10:05

Напрежението продължава да се покачва. Протестиращи със спрейове пръскат полицаи под шлемовете.

Има бус с колони много близо до кордона, но от вътрешната му страна. Антоанета Цонева и Симеон Ставрев се качиха на него, предаде репортер на OFFNews.

На площада пристигат две линейки, чуват се сирени.

9:45

Нов щурм – от четири страни. Протестиращи бутат от една страна коли на жандармерията. Едната е на път да се обърне. Замерят с кофички кисело мляко. Нареждат на полицията да взема спрейове. Има много обгазени хора. Сред тях е и Минеков. Демонстранти хвърлят бомбички и пиратки, вият сирени.

Напръскани с лютив спрей са и журналисти и фоторепортери. Сред тях е и Канна Рачева от Би Ти Ви.

Арестуваните са вече 4-ма.

9:42 ч

Част от протеста тръгва към мястото на бившия мавзолей. Други са пред президентството, където няма нито един полицай.

9 ч

Протестиращи пред главния вход опитват да разкъсат кордона. Напрежението се покачва.

Минути след 9 часа пред централния вход на партийния дом се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията. Недоволни от управлението се опитват да изблъскат силите на реда и да пробият към Народното събрание. Стигна се до размяна на удари.

Полицията изтласква хората. Има окървавен възрастен човек, който беше най-агресивният при нападението. Протестиращите хвърлят пиратки, яйца, домати, и най-различни предмети от силите по силите на реда.

Протестиращите отмъкнаха полицейски щит като трофей.

Какво се случи рано сутринта

Протестиращите вече се опитват да разкъсат полицейския кордон. Охраняващите полицаи вече отнесоха много яйца и ябълки.

Вече има и арестуван на протеста. В началото се чу, че това е адвокат Николай Хаджигенов. Оказа се друг човек. Сложени са му белезници, след като се качил върху полицейска кола, с каквито е барикадиран парламентът.

Събитието е организирано от Отровното трио като “Велико народно въстание” е Днес под наслов “Велико народно въстание”. Скандиранията са “Мафия” и “Оставка и затвор”.

От всички посоки на площада прииждат протестиращи. На площада вече има хиляди хора. Идват и допълнителни полицейски сили, които се опитват да предотвратят щурма към партийния дом, в който ще заседават депутатите.

Минути след 9 часа пред централния вход на партийния дом се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията. Недоволни от управлението се опитват да изблъскат силите на реда и да пробият към Народното събрание. Стигна се до размяна на удари.

Полицията изтласква хората. Има окървавен възрастен човек, който беше най-агресивният при нападението. Протестиращите  хвърлят пиратки, яйца, домати, и най-различни предмети от силите по силите на реда.

Протестиращите отмъкнаха полицейски щит като трофей.

Десет минути преди 9 часа президентът Румен Радев отиде в Народното събрание. Протестиращите му направиха път и много от тях скандираха името му.

Източник: OFFNews