Начало OFFNews Протестната Let it be звучи от БНР към МК в знак на солидарност с Андон Балтаков
0

Протестната Let it be звучи от БНР към МК в знак на солидарност с Андон Балтаков

0

Let it be звучи по Българското национално радио вече втори ден. Емблематичният съпровод на всеки протест на журналистите от националното радио от три десетилетия е отправен към Министерството на културата, което изглежда не чува песента на The Beatles въпреки излъчването ѝ както от “Хоризонт”, така и от почти всички регионални програми.

Това е нашият сигнал към Министерството на културата, че искаме промените в Закона за радиото и телевизията, одобрени от обсъждалата ги експертната група, да не бъдат подменяни с внесените от МК в Народното събрание. Искаме последните да бъдат изтеглени, а одобрените от групата – внесени в Народното събрание, казва журналист пред OFFNews.

В проекта на МК няма съществена промяна в модела на финансиране на обществените медии, което ги оставя зависими от неясна методика за изчисляването на субсидията, тоест от благоволението на властта.

Подмяната – както журналистите определят направеното от МК – стана причината генералният директор на Радиото Андон Балтаков да подаде оставка на 21 октомври. Оттогава насам МК отговори писмено и отправи “половинчата” покана за среща. Оттогава досега расте и подкрепата за него от Радиото. Дългогодишни служители на БНР казват, че досега такава към генерален директор не са виждали. За това свидетелства не само Let it be, която звучи и от София, и от регионалните радиостанции, а и подписката, към която вече са се присъединили 360 от работещите в БНР.

Служители на Радиото поискаха в официално писмо до Народното събрание оттеглянето на внесения от МК законопроект. В отговор от НС, с копие от който OFFNews разполага, се казва, че писмото е предоставено на парламентарната Комисия по културата и медиите и всички парламентарни групи, както и на депутатите, които не членуват в парламентарни групи.

Именно председателят на Комисията по културата и медиите защити позицията на Балтаков и се обяви против така внесения законопроект. “Да правиш закон в тъмното и против медиите – това не е закон. Един закон трябва да обслужва основно хората, които работят в тези звена” – заяви Вежди Рашидов.

Съветът за електронни медии също не изпитва облекчение от оставката на директора. Напротив – СЕМ очаква той да преосмисли решението си. Ако законопроектът не бъде изтеглен, а гласуван обаче ще го загубим, той наистина има намерение да си тръгне – споделят от Радиото.

Източник: OFFNews