Начало OFFNews Провокация нажежи протеста срещу насилието на жени в София (видео)
0

Провокация нажежи протеста срещу насилието на жени в София (видео)

0

Провокация нажежи протеста под надслов “Нито една повече” срещу насилието на жени в София пред Съдебната палата тази вечер. Към 19:30 ч. провокатори, носещи българското знаме, са нападнали говорителка от трибуната на протеста и са ѝ насинили ръката, разказаха демонстранти пред OFFNews. 

Все още не е сигурно, но се смята, че провокаторите са били или представители на ВМРО, или на БНС – Българският национален съюз, ръководен от Боян Расате, който се прочу със скорошното си нападание на ЛГБТИ центъра Rainbow hub.

Очевидци разказаха как група мъже, носещи българския флаг, са се появили на протеста и са се опитали да го разцепят, малко след започването му. Според протестиращите полицаите не са се намесили навреме и са оставили провокаторите да действат твърде дълго. 

Едно от протестиращите момичета сподели, че познава много добре някои от провокаторите и, че те са редовни “посетители” на този вид протести. Те каза още, че е трябвало жените да направят жива верига срещу провокаторите, за да се намесят най-накрая полицаите. 

Протестите под надслов “Нито една повече” са организирани от “Феминистки мобилизации” – феминистки колектив, който се бори за социалното, икономическото и политическото равенство на половете.

Датата се отбелязва всяка година. Тазгодишните протести се случват на фона на увеличаването на случаите на домашно насилие по време на пандемията, поредицата от открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛГБТИ жените и общността, както и поредицата от убийства на жени.

Източник: OFFNews