Начало OFFNews Председателят на ЕС настоява за ускорено приемане на санкции срещу Беларус
0

Председателят на ЕС настоява за ускорено приемане на санкции срещу Беларус

0

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова 27-те страни членки да ускорят приемане на санкции срещу Беларус в момент, в който Кипър блокира подобни наказателни мерки, предаде Франс прес.

“Политическото преследване в Беларус, което включва задържане по политически причини и изпращане в принудително изгнание на опозиционери, трябва да престане. Призовавам да се ускори процесът по приемане на санкции”, подчерта Шарл Мишел в Туитър.

“Беларуските власти трябва да освободят политическите затворници и да оставят своите граждани да упражняват правото си на свобода на словото и на събирането”, допълни той.

Според европейски източници днес Кипър е заявил, че не може все още да даде съгласието си за санкции срещу Беларус. Никозия твърди, че първо трябва да бъдат предприети сходни мерки срещу Турция в кризата в Централното Средиземноморие.

В Европейския парламент фракцията “Прогресивен алианс на социалистите и демократите” пък предложи лидерките на беларуските протести Светлана Тихановска, Мария Колесникова и Вероника Цепкало за наградата на ЕП за свобода на мисълта на името на Андрей Сахаров, предаде ТАСС.

Краткият списък на номинираните за отличието ще бъде оповестен през октомври, а победителите ще бъдат огласени през ноември на сесията на ЕП.

От своя страна САЩ изразиха своето безпокойство от похищението на представители на беларуската опозиция, предаде ТАСС, като цитира говорителката на Белия дом Кейли Маккенани.

“САЩ са крайно обезпокоени от продължаващите нарушения на човешките права след изборите в Беларус, от съобщенията за отвличания или за насилствено изгонване на опозиционни деятели”, заяви Маккенани.

Източник: OFFNews