Начало OFFNews Пострадали при размириците полицаи: Хвърлените бомби бяха над 60-70
0

Пострадали при размириците полицаи: Хвърлените бомби бяха над 60-70

0

Повече от час срещу нас беше организирана канонада. Непрестанно бяхме подложени на бомбардировка. Хвърлените бомби бяха над 60-70.

Това заявиха трима пострадали полицаи на брифинг по повод снощния протест и безредици. Двама от тях са с порезни рани заради хвърлени бомбички, а един е пострадал от метнато паве. 

“Аз и колегите ми бяхме на един от входовете на Народното събрание, където ни замеряха с бутилки, камъни, яйца и други предмети. Една от бомбите попадна между щита и лявата ми ръка, където се взриви, и щитът ми се счупи, след което ръката ми започна силно да кърви. Бях хоспиталиризан в Исул, където ме зашиха”, обясни един от служителите на МВР. 

По думите и на тримата именно провокатори са хвърляли бомбите и са търсели агресия. “Бяха с маски, с шапки, викаха и ни обиждаха”, добавят те. 

Един от пострадалите – Иван Манев, който работи в специализираните полицейски сили от 10 години, добави, че полицията не е реагирала в продължение на час, защото са чакали реакция от началниците си и провокаторите са се били смесили с “нормалните граждани”. По думите на Манев работата им е приключила към 2 ч. сутринта, но в 5:30 ч. отново са били ангажирани. 

Според пострадалите служители полицията е била крайно толерантна.

Раненият полицай Андон Христов заяви, че протестът е започнал много мирно – “свалихме каски и щитове, на мен ми подариха знаме. Протестиращите бяха добронамерени, но след 20 ч. ситуацията се промени, защото се появиха младежи, които започнаха да ни замерят с яйца и това ни принуди да сложим каски и щитове. Започнаха да хвърлят стъклени бутилки и бомби”. 

Христов обясни още, че полицията не е провокирала и че срещу тях не е имало “нормални протестиращи”. 

Източник: OFFNews