Начало OFFNews Попитах Борисов не е ли срамно СУ да е в такова материално състояние. Той изхъмка и нищо не последва
0

Попитах Борисов не е ли срамно СУ да е в такова материално състояние. Той изхъмка и нищо не последва

0

“Английските дворове са в окаяно състояние. 2012-2013 година съм водил Бойко Борисов. Тогава откривахме новата библиотека на “Славянски филологии”. Заведох го до един от прозорците и му казах: “Господин премиер, не е ли срамно националният университет да бъде в такова състояние? Той изхъмка и нищо не последва”.

Това разказа бившият ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев по повод състоянието на сградата на Ректората, потърсен от bTV след отклонена покана за интервю от настоящото ръководство на СУ. Поводът бяха видеа от преподаватели, показващи окаяното състояние на сградата.

Проф. Илчев бе категоричен, че държавата трябва да се грижи за ремонтите, тъй като сградите са публична държавна собственост.

“Софийският университет не е само сградата на Ректората. Само в София са 4 сгради паметници на културата.

Всяка година трябва да се полагат грижи за една сграда. (…) Това е публична държавна собственост, ние сме ползватели, собственикът е държавата. Хазяинът трябва да прави ремонт в един апартамент. Обикновено наемателят може да поеме част от ремонта, но основното задължение е на хазяина”, подчерта проф. Илчев.

Относно видеата той поясни, че “това, което тече, е преливникът на парната инсталация, която е безумно остаряла и на два, три дни водата изтича. Тръбите на покрива на Ректората не зная от кога не са сменяни. Попитах вчера управителя, той каза, че в тръбите има дупки, колкото човешки юмрук, но никой не иска да се качва горе, защото е много опасно”.

Относно самия сигнал заяви, че “за 12 години в управленската структура на СУ съм имал десетки, ако не и стотици случаи, в които преподаватели идват и казват: “Искам да направиш това и това”, но нито един път: “Аз искам да направя”. Лесно се критикува”.

Източник: OFFNews