Начало OFFNews Половината от българските учители нямат служебен лаптоп
0

Половината от българските учители нямат служебен лаптоп

0

45,9% от учителите нямат служебен лаптоп, показва проучване на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

Министърът на образованието Красимир Вълчев потърди пред bTV тези данни: “Това за учителите е вярно. Учителите по принцип нямат и работни стаи, работят в учителската стая и в класните стаи. Имаме 36-37 000 класни стаи. Целта ни е във всяка една от тях да имаме компютър, лаптоп – в днешно време е по-удачното решение”

Учителите трябва да нанасят отсъствия в електронните дневници – близо 2 000 училища имат вече електронни дневници, ползват предимно електронни дневници. През следващите години ще се използват изцяло електронните дневници. Но много по-важно е т.нар. фронтално обучение в класната стая, защото ние все пак се надяваме, че децата сравнително малко време ще учат неприсъствено, обясни Вълчев.

В момента само 3 на 1000 паралелки не учат в реалната класна стая; 997 учат. Много по-важно е в класната стая да има възможност за ползване на електронни ресурси. Обикновено става с компютър и проектор или с компютър и мултимедиен екран. Така че ние трябва да имаме компютър във всяка една стая. Въпрос на време е обаче да се случи това нещо, тъй като е свързано с процедури, каза министърът на образованието.

Учителите – по време на затварянето на училищата – ползваха лични лаптопи. Имаше около 1 процент, които нямаха възможност. Тогава училищата помогнаха със служебни лаптопи. В последните години сме закупили 4 000 устройства за училища, но това далеч не е достатъчно. Предвиждаме в следващата една година да бъдат закупени 80 000: 20 000 – за учителите, както и 60 000 – за учениците, заяви Красимир Вълчев.

Източник: OFFNews