Начало OFFNews Показаха новата пленарна зала за над 18 млн. лв и къде ще бъдат изолирани репортерите (галерия и видео)
0

Показаха новата пленарна зала за над 18 млн. лв и къде ще бъдат изолирани репортерите (галерия и видео)

0

Новата пленарна зала в бившия Партиен дом е готова да посрещне депутатите в първия им работен ден от новия политически сезон. ГЕРБ показаха на журналистите завършеният ремонт и статята с решетки на първия етаж, която ще бъде пресцентър. Парламентарните репортери няма да могат да напускат коридорчето и да разговарят свободно с депутатите в кулоарите, както до сега. Те ще трябва да гледат парламентарното заседание на телевизор и ще бъдат викани за изявления на политически сили във фоайето или за по-големи пресконференции в новата специална зала на горния етаж. Главен “гид” на организираният тур за журналисти беше пиарът на ГЕРБ Никола Николов.

Ремонтът струва 18 млн. лв.

Ремонтът на пленарната зала е струвал на данъкоплатеца 18 млн. лева, но в тази цена са включени само строително-монтажните работи. В нея не са включени допълнителното оборудване, озвучаване, осветление, видеонаблюдението и новата система за гласуване.

„Това е само цената на чистото строителство“, уточни Николай Бациев от Дирекция „Управление на собствеността“.

Ремонтът на залата трябваше да приключи за българското председателство на ЕС преди две години.

За стъкления покрив на залата са отделени почти 1 млн. лева. „Бяха направени допълнителни подобрения и промени по време на строителството, за да се ограничи пряката слънчева светлина. Направиха се допълнителни затъмнения – фолио, което се вгради между стъклопакетите. То пречи на аномалиите, които се причиняват от рязкото изгряване на слънцето, облаци и засенчване“, обясни Бациев.

Новата система за гласуване все още не е доставена, а за да стартира работа законодателният орган, в залата е пренесената системата от старата сграда. „В момента има поръчка, разглежда се от комисия, която е назначена по надлежния ред. В момента, в който имаме избран изпълнител, ще разберете“, уточни Бациев. В нея ще има опция и за изказване от място, но на този етап такива ще се правят само от трибуната. Срокът на доставка е 3 месеца от момента за избиране на изпълнител. Вероятно това ще стане след Нова година.

Ръководството на парламента ще стои в Президиум със седем работни места, а от двете му страни са разположени местата на президента и вицепрезидента, както и на патриарха.

Има място за ВНС

В залата има 270 работни места, разположени на 12 реда. В случай на свикване на Велико Народно събрание обаче столовете могат да се демонтират, а на тяхно място да се поберат нови 400, уточни Бациев на въпрос на OFFNews.

В първия работен ден депутатите ще бъдат хранени с кетъринг, тъй като ремонтът на новия бюфет все още не е приключил, защото изпълнителят се е отказал.

Първият работен ден на депутатите в Партийния дом се очаква да бъде горещ, тъй като се организира голям протест с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

История 

Партийният дом в София е построен за главната сграда, седалището на ЦК на БКП през периода на Народна република България. Изграден е по проект на колектив с ръководител арх. Пецо Златев. Строежът продължава 6 години и окончателно е завършен през 1954 г. Сградата се простира на около 40 000 кв. м застроена площ. Проектирана е в неокласицистичен стил с подчертано триумфално-тържествен и монументален характер, знаменуващ и величаещ ролята на БКП в управлението на страната, пише в Wikipedia.

Коридорите ѝ са дълги около 3 километра. Партийният дом беше ремонтиран и през 1999 г. за сумата от 410 милиона лева.

Източник: OFFNews