Начало OFFNews Патриотите ще заселват Странджа с българи от чужбина с нова лична карта
0

Патриотите ще заселват Странджа с българи от чужбина с нова лична карта

0

Парламентът прие на първо четене създаване на нов личен документ – “Карта Българин” – по проект на ВМРО. Срещу приемането на тази промяна в закона за българските документи има много становища на институции, включително на ДАНС, тъй като противоречи на няколко европейски директиви и няколко български закона. 

Документът ще позволява на хора с български произход, но без българско гражданство, да влизат в страната без виза, да я напускат, да пребивават свободно, да работят и да учат в България. Създава се специален статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, родени в чужбина, както и родените тук, но впоследствие напуснали страната.

„Българските общности зад граница; старите български общности в Сърбия, Македония, Албания, Молдова, Украйна и др.; общностите от старата емиграция в САЩ и Западна Европа, а и новата българската емиграция, която по една или друга причина е загубила българско гражданство. Тази карта „Българин“ е насочена към тях. Те да получат личен документ за български произход. С тази карта да може да дадем възможност на всички тези хора да са част от майка България. Този личен документ ще важи само за територията на  България. По различни статистики тези българи са между 4 и 5 милиона”, заяви депутатът от “Обединени патриоти” (ВМРО) Юлиан Ангелов. Според него една от целите е и решаване на големия демографски проблем. “Искаме да направим така, че сънародниците ни да видят, че не ги делим от България. Българите зад граница и общностите неслучайно са споменати и в Конституцията на Р България. Те трябва да се чувстват част от нашата държава“, каза той.

“Законът за българските лични документи е ясен, категоричен и ще бъде сериозна крачка при решаването на демографските проблеми на България”, заяви по време на дебатите лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Според него отварянето на пазар на труда у нас за българските диаспори ще реши много сериозен демографски проблем. Необходимостта от такъв закон според него се определя от нуждите на пазара на работна ръка, от недостига на квалифицирани специалисти, което по думите му образователната система тук не може да гарантира. 

Внос на евтина работна ръка

Депутатът Тодор Байчев от парламентарната група на “БСП за България” коментира, че заплащането у нас е ниско и затова отново се говори за внасяне на работна ръка отвън. “Върнахме се на темата за вноса на работна ръка, но България ще изпитва недостиг, докато има ниско заплащане. Ако забелязвате какъв наплив има за народни представители, където заплащането е добро, ако българският работник, служител и всяка една кариерна професия получава добро възнаграждение, тя няма да страда от липса на работна ръка. Трябва да работим и мислим в посока на повишаване на възнаграждението на работниците и служителите”, смята Байчев.

Да заселим стратегическата полоса

Славчо Атанасов от НФСБ даде пример, че пенсията в Украйна е 35 долара, а “стратегическата полоса Странджа-Сакар” е обезлюдена от Живково време и има страхотен глад на работна ръка, особено в земеделието. Онези наши сънародници раждат по 4-5 деца, каза Атанасов. Според него другите мерки за повишаване на раждаемостта не работят, което се видяло в Унгария, където се дават добри финансови стимули за повече деца.

От БСП отговориха, че идеята на патриотите противоречи на европейските директиви и няма как да е подкрепят. Юлиан Ангелов ги призова да подкрепят “философията на закона”, а след второ четене да внесат поправки, за да се оправи противоречието. Според него в Гърция и Полша има такива документи.

Предложението на “Обединените патриоти” е внесено през лятото на 2019 г. и заради отрицателните становища на институциите, не беше придвижено в комисии. Днес беше вкарано в дневния ред, тъй като правилника на Народното събрание позволява такава практика в първата сряда на месеца.

Новият документ няма да дава същите права като гражданството – няма да може например да се гласува на избори.

В крайна сметка беше приет със 102 гласа “за” от 129 присъстващи в зала. Против бяха само БСП, а ДПС не участваха в гласуването.

Източник: OFFNews