Начало OFFNews Пандемията от COVID-19 може да приключи за по-малко от 2 г.
0

Пандемията от COVID-19 може да приключи за по-малко от 2 г.

0

Коронавирусната пандемия може да прикрючи за по-малко от две години, смята ръководителят на Световната здравна организация.

Тедрос Аданом Гебрейесус посочи в реч в Женева в петък, че испанският грип от 1918 г. е бил преодолян за две години, но добави, че сегашният напредък в технологиите може да позволи светът да спре вируса “за по-кратко време”.

“Разбира се, по-голяма свързаност между хората би позволила и по-мащабното разпространение на вируса, добави той. Но, в същото време, имаме технологията и знанията, за да го спрем”, каза той, подчертавайки колко са важни националното единство и солидарността между страните по света.

Смъртоносният грип от 1918 г. е убил най-малко 50 милиона души. Досега коронавирусът е убил близо 800 000 и е заразил над 22.7 милиона.

Една от най-горещите точки на разпространението на COVID-19 е САЩ. Само в петък там бяха регистрирани над 1000 смъртни случая, с които общият им брой достигна 173 490. Сред европейските страни ръст на заболеваемостта има в Полша и Словакия, както и в Испания и Франция. Извън Стария континент медиците наблюдават Ливан с тревога, тъй като страната изглежда навлиза в пик – заразените се удвоиха от смъртоносната експлозия на пристанището в Бейрут насам, която отне живота на най-малко 178 души и остави приблизително 300 хил. без дом.

Източник: OFFNews