Начало OFFNews От кого и как ГЕРБ събра 127 гласа за нова Конституция
0

От кого и как ГЕРБ събра 127 гласа за нова Конституция

0

ГЕРБ внесе в деловодството на парламента проект на нова Конституция и проект на решение за свикване на Велико народно събрание. Двата проекта бяха внесени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Менда Стоянова. 

Имаме 127 подписа по проекта за нова Конституция – гласовете на ВМРО, НФСБ, „Воля“ и независими, съобщи пред бТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

По думите й партия “Воля” смята, че е важно да се започне дебатът и да се види дали може да се постигне консенсус, а обликът на протеста е допринесъл за обрата в решението на партията на Веселин Марешки. 

“Напуснахме залата, когато президентът Румен Радев произнасяше реч, защото тази война не я започнахме ние, а той в началото на годината. Тогава Радев сне доверието си от нас и преценихме, че след насажданата омраза от негова страна, трябва да покажем отношението си”, добави още председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Дариткова обясни, че ГЕРБ не може да приеме обидните квалификации и поведението му, което разделя българското общество. “Днешните сцени не чертаят една по-добра ситуация”, подчерта тя.

За поисканите оставки на правителство и президента от страна на ДПС Дариткова обясни, че всяка една партия е изказала своята идея, но предложението на ДПС не е обсъждано.

“За да променим посоката и да я преначертаем, смятаме, че трябва да има нов основен закон. Готови сме да подадем оставка, след като посочим пътя. Една оставка кой проблем на българското общество ще реши? Ще помогне на българите да се справят със здравната криза или с очертаващата се социалноикономическа криза? Когато няма парламент и евентуално има служебно правителство и се налагат бързи решения относно проблеми, които възникват в условията на тази криза – това ще помогне ли”, попита тя. 

Отиваш на протест с бали слама и ги палиш – какъв човек си ти?

Какъв човек си ти, щом отиваш на протест с бали слама, хвърляш ги по полицейските коли и ги палиш, попита вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. “Това ли са хуманните граждани, които ще ни сменят”, каза риторично той. 

Според него агресията е идвала от определени групички, а полицията в повечето случаи не е реагирала. Каракачанов смята, че вече месец определени хора, на които се заплаща, опорочават исканията на останалите, както и възможността за нормален диалог.

“Има 27 полицаи в болница, а на 100 е оказана помощ на място. Тези хора не са ли граждани, не са ли част от обществото?”, подчерта вицепремиерът. По думите му полицията е длъжна да съхранява обществения ред и когато има информация, че специални групи се организират със сълзотворен газ, МВР не трябва да се прибере в районните управления и да остави някой да запали сградата на Народното събрание. 

За събраните подписи за нова Конституция министърът на отбраната каза, че когато има поставени определени условия, те трябва да се дискутират. Тъй като от 6-е предложения на ВМРО са приети само три, коалиционните партньори са се договорили с управляващата партия при свикване на ВНС да се проведе и референдум за останалите три. 

Каракачанов добави, че не е нормално изборите да решават в гетата и затова едно от предложенията е именно въвеждането на образователен ценз за гласуване. 

Източник: OFFNews