Начало OFFNews Отломки от китайска ракета летят към Земята, никой не знае къде ще паднат
0

Отломки от китайска ракета летят към Земята, никой не знае къде ще паднат

0

Голяма китайска ракета е в процес на неконтролирано връщане обратно в земната атмосфера, но все още не е ясно къде и кога отломките ѝ ще се сблъскат с нашата планета. Пентагонът заяви, че проследява отломките, но вече са публикувани вероятни координати за навлизане на остатъците от ракетата в атмосферата.

Точното място, в което ракетата ще навлезе в атмосферата, ще бъде известно само в рамките на “часове”, се казва в изявлението на американското космическо командване, клон на американската армия.

Ядрото на ракетата CZ-5B (Long March 5B), която Китай изстреля на 29 април, се очаква да се завърне на Земята “около 8 май”, заяви Космическото командване.

В туит организацията за проследяване на космически обекти към Пентагона Space-Track.Org уточнява данните за прогнозното повторно навлизане в атмосферата: 8 май 2021 г. 23:13 (UTC) +/- 540 минути на географска ширина 38,1 дължина 62,5. Това е огромен 18-часов прозорец и времето и местоположението силно варират. Точната траектория на отломките все още не е ясна.


Макар и несигурни, проверихме къде се падат тези координати – близо до селището Байрамали в Туркменистан.

Астрофизикът от Харвард Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell) заявява пред CNN, че ракетата се е движила с 29 000 км/ч, което означава, че малка промяна в орбитата би променила драстично траекторията.

Въз основа на сегашната орбита на ракетата, отломките могат да паднат на север до Ню Йорк, Мадрид или Пекин и на юг до Южно Чили или Уелингтън, Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Голяма част от ракетата вероятно ще изгори при повторното си навлизане в атмосферата, но експертите са загрижени, че някои отломки могат да достигнат Земята.

Въпреки че може да удари населено място, е много по-вероятно да падне в океана. По-голямата част от повърхността на Земята са водни площи, а голяма част от земята е необитавана.

 Възможните места за повторно влизане са навсякъде по сините и жълтите траектории. Кредит: aerospace.org

Макдауъл обясни пред CNN, че рискът отломки да причинят щети е “доста малък”.

Но не е и нулев. За последен път китайска ракета, подобна на Long March 5B, отново влезе в атмосферата, като отломките паднаха върху сгради в две села в Кот д’Ивоар.

Макдауъл поясни пред Space News, че да се оставят отломки да падат неконтролирано в атмосферата е “неприемливо”.

“От 1990 г. нищо над 10 тона умишлено не е оставено в орбита, за да се върне неконтролирано”, отбелязва астрофизикът.

Смята се, че ракетата тежи около 21 тона.

Ракетата Long March 5B носеше първия компонент на китайската космическа станция, която Китай се стреми да завърши до 2022 г.

Изстрелването е една от 11 планирани мисии за изграждане на станцията.

Източник: US Space Command Has an ETA For When That Uncontrolled Rocket Will Crash Down, Business Insider.

Източник: OFFNews