Начало OFFNews Няма официално регистриран ”британски щам” на коронавируса у нас
0

Няма официално регистриран ”британски щам” на коронавируса у нас

0

“Нямаме официално регистриран новия щам на коронавируса у нас. По мое мнение вече сме си го внесли от Великобритания. В момента изследваме и очакваме резултатите в края на януари”, обяви по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той подчерта, че в момента най-засегната след Великобритания е Ирландия, следвана от Нидерландия.

По повод информацията за деца, преминали през COVID-19, които са развили мултисистемен възпалителен синдром 2 месеца след болестта, Кунчев обясни, че все още няма яснота колко често се среща такова възпаление. При децата заболяването все още преминава слабо или безсимптомно, но очевидно не е без последствия, смята Кунчев, въпреки че случаите са малко.

„За всички е ясно, че коронавирусът не засяга само носоглътката и белия дроб. На практика, доколкото той е възпаление на съдовете, може да наруши функцията на всички системи. Има случаи на депресии, чисто психологически отклонения, обостряне на хронични заболявания при възрастни хора, месеци след заболяването. Има вирус, който е много разностранен в действията си върху организма и доста различен спрямо другите респираторни вируси”, поясни Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор потвърди, че има случаи на повторно заразяване с коронавируса, но подчерта, че това се установява след редица изследвания. Случаите са под 1%, но за разлика от първите съобщения, повторно заразените са обикновени граждани, а не медици.

Кунчев коментира и как ваксината изгражда имунитет срещу COVID-19:

“Имунният отговор дали ще се произвеждат антитела или не, зависи от организма. Следващата седмица ще си слагам ваксина. Радвам се, че вече ще имаме първите хора със завършена имунизация. Оттук нататък остава да видим какво се случва с тях – колко дълго ще продължи този имунитет. Всичко, което е дошло в България като ваксини, ние сме го използвали. Да не довършиш имунизацията на някого е много по-лошо, отколкото въобще да не я започнеш”, поясни той.

Кунчев обясни, че най-много дози са поръчани от Астра Зенека, тъй като се е очаквало тя да бъде първата одобрена в света. Въпреки че ще е третата, това се очаква да се случи съвсем скоро, каза главният държавен здравен инспектор.

Източник: OFFNews