Начало OFFNews НСО охранява политиците ”независимо от отношението на хората към тях”
0

НСО охранява политиците ”независимо от отношението на хората към тях”

0

НСО отбеляза 141 години от основаването си. На закритата церемония в централата на службата присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководният състав на НСО, началници на службата през годините, ветерани.

„Националната служба за охрана охранява българската държавност и българските държавници – независимо от техните възгледи, техния партиен цвят; независимо от тяхното поведение и политика; независимо от отношението на хората към тях и на отношението на политиците и държавниците към хората. Това е нашата работа“, заяви началникът на държавната охранителна служба бригаден генерал Емил Тонев.

Пред служителите на НСО Тонев подчерта, че службата не може да остане встрани от обществените процеси:

„Без воля да променим сами себе си, трудно ще получим подкрепа отвън. Ясно заявявам, че воля за промяна има. Посоката също е ясна: модернизация и вътрешна трансформация на службата; разнообразяване и модернизация на учебния процес; засилване на дисциплината, лоялността и мотивацията на състава; ясни и твърди принципи при кариерното израстване на сержантския и офицерския състав; не на последно място – утвърждаване на публичния авторитет и подобряване на публичния образ на Националната служба за охрана“.

„Добър или лош, длъжни сме да спазваме и прилагаме закона, какъвто е. И ще продължаваме да го правим. Категорично не трябва да позволяваме Националната служба за охрана да бъде въвличана в каквато и да е политическа аргументация и ще се разграничаваме остро от всякакви опити в тази посока“, каза Тонев.

„Имаме поводи за гордост. През изминалата година наши служители спасиха човешки животи. Минахме през не една и две кризи. Научихме много уроци“, заяви още началникът на НСО. 

Президентът: НСО е подложена на посегателства към целостта и същността й

В приветствието си Румен Радев заяви, че НСО е подложена на сериозни изпитания и на открити посегателства към целостта и същността й.

„За тяхното преодоляване трябва ясно осъзнаване и ангажимент на политическата класа в посока на по-добра и адекватна на съвременните условия законова рамка, която да изчисти задачите, приоритетите, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО“, каза президентът.

По думите на Румен Радев необходим е и неотменим ангажимент на ръководството на службата и на всеки служител, за да може НСО да се модернизира и да бъде на висотата на обществените очаквания:

„Това означава ясна визия за развитие, ефективност в процесите на управление, на ресурсно осигуряване, на модела на ръководство, откритост на комуникацията, за да се гарантира прозрачност в дейността на службата и високо доверие на българското общество.“

Президентът поднесе венец пред Паметния знак на достойно изпълнителите дълга си служители.

Източник: OFFNews